Auguszta
-3 °C
2 °C

A britek készek megvétózni az uniós alkotmányt

2003.11.25. 15:38
A brit kormány minden eddiginél egyértelműbben jelezte, hogy meg fogja vétózni az unió alkotmánytervezetét, ha annak végső formája nem veszi figyelembe a legalapvetőb brit követeléseket - jelentette több brit napilap és a BBC.
A konzervatív The Daily Telegraph, a Financial Times üzleti-politikai napilap és rádió egy "magas rangú kormányforrásra" hivatkozva közölte: London nem törekszik minden áron kompromisszumra, és az általa meghúzott "vörös vonalakat" nem tekinthetik blöffnek tárgyalópartnereik. A nyilatkozat minden jel szerint az alkotmánytervezetről folyó kormányközi konferencia döntő szakasza elé időzített, jól összehangolt kormányzati kiszivárogtatási hadművelet eredménye.

Nizza is elég lenne

Az idézett forrás szerint az unió a bővítés után is működőképes lenne az új alkotmány nélkül. A kormányzati tisztviselő szerint elfogadása "Nagyon kívánatos lenne, de nem elengedhetetlenül szükséges." Az illetékes szerint "bonyolítaná a dolgokat", ha nem sikerülne egyezségre jutni a bővítéshez szükséges reformokról intézkedő tervezetről, de "az élet ebben az esetben is menne tovább". Hozzátette: már a 2000-ben elfogadott Nizzai Szerződés megteremtette azokat a kereteket, amelyek közöt a 25 tagúra bővülő unió működhet.

Veszélyben a brit érdekek?

A brit lapok szerint a kormány attól tart, hogy a soros olasz elnökség által a hétvégi külügyminiszteri értekezlet elé terjesztendő kompromisszumos tervezet megkérdőjelezi a brit kikötéseket. London ragaszkodik ahhoz, hogy adóügyekben fennmaradjon az egyhangú döntéshozatal a vétó lehetőségével, és nem fogad el olyan uniós védelmi kezdeményezést, amely a NATO-tól független védelmi kapacitást építene ki. Emellett csak azzal a feltétellel támogatja a közös uniós külügyminiszter posztjának létrehozását, ha a tisztség viselője az egyes kormányoknak, és nem közvetlenül a brüsszeli bizottságnak lesz felelős.

Nagy-Britanniában az elmúlt hetekben felmerült az az aggály is, hogy az alkotmánytervezet energiaellátási vészhelyzetekre kidolgozott cikkelye az északi-tengeri brit olajkincs feletti ellenőrzést veszélyeztetheti, amelyek jelenleg az unió teljes olajtermelésének 90 százalékát adják.