Valér
4 °C
8 °C

A britek továbbra is ragaszkodnak az útlevélhez

2004.05.03. 14:46
A brit munkaszüneti nap miatt egyelőre kideríthetetlen, hogy az Angliába utazó új EU-s állampolgárok a konzulátus közleményéhez tartsák magukat, amely szerint személyi igazolvánnyal is beléphetnek Nagy Britanniába, vagy a brit Belügyminisztérium előírásaihoz, amely szerint útlevélre továbbra is szükség van a belépéshez. A hétvégén mindenesetre "felsőbb szintű" egyeztetésre volt szükség, hogy ne fordítsanak a határról vissza szlovák és cseh állampolgárokat, akik személyi igazolvánnyal vágtak neki az útnak, írja a Sun.
Brit sajtójelentés szerint zűrzavart okozott a brit határátkelőknél, hogy az új EU-tagállamok polgárai országaik londoni nagykövetségétől úgy értesültek: személyi igazolvánnyal is beléphetnek brit területre. A The Sun, a világ legnagyobb bulvárlapja, amely hétfőn az új EU-országokból előző nap érkezett "bevándorlókról" közölt riportot, azt írta: indulatos jelenetek zajlottak le már a csatorna calais-i oldalán, mert a brit bevándorlási hivatalnak a francia oldalra telepített beléptető tisztjei nem akarták beengedni a csak személyi igazolványaikkal utazó kelet-európaiakat.

Igen fenyegetően léptek fel

A lap megszólaltatott egy Nagy-Britanniában élő francia állampolgárt, aki egy cseh busszal utazott vissza Prágából Londonba, és aki elmondta: a busz cseh és szlovák utasai "igen fenyegetően léptek fel" a brit beléptető személyzet tagjaival szemben, akik nem akarták őket beengedni útlevél nélkül. A kelet-európai beutazók azt mondták: követségeik tájékoztatása szerint Nagy-Britanniába az új tagállamokból a csatlakozás után személyi igazolvánnyal is be lehet lépni.

A beszámoló szerint a brit bevándorlási hivatal tisztségviselői "némi magasabb szintű egyeztetés után" végül beengedték az útlevél nélküli utazókat, de a lapnak a hivatal egy név nélkül idézett alkalmazottja azt mondta: "egyértelműen nem felel meg a valóságnak az", hogy Nagy-Britanniába személyi igazolvánnyal is be lehet utazni. A brit belügyminisztérium ügyeletes szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a brit határokon kötelező az útlevél felmutatása.

Egymásnak mondanak ellent

Arra a kérdésre, hogy ez az új EU-tagállamok polgáraira is vonatkozik-e, az illetékes kijelentette: a régi és az új EU-tagállamokból érkezők egyaránt útlevéllel léphetnek csak be brit területre, "ugyanúgy, mint azok, akik például Pakisztánból érkeznek". A londoni magyar diplomáciai képviselet által kiadott tájékoztatóban - hasonlóan a többi új tagállam követségeinek tájékoztatójához - is az szerepel ugyanakkor, hogy Nagy-Britanniába az EU-állampolgárok útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal léphetnek be.

A hétfői nagy-britanniai munkaszüneti napon a londoni magyar konzulátus zárva tartott, így nem volt elérhető a helyzet tisztázása végett. Nagy-Britannia nem részese az uniós belső határellenőrzést felszámoló schengeni egyezménynek, és határátkelőin minden belépőt ellenőriz. Az EU-tagállamokból érkezők mindazonáltal külön folyosón léphetnek be, és - jóllehet útiokmányaikat fel kell mutatniuk - őket nem vetik alá részletes kihallgatásnak a beutazás céljáról, ahogy azt az unión kívülről jövő utasokkal teszik.