Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

To be or not to be -­ 2013-ig mégis lesz brit euró?

2003.12.10. 10:03
Bár a britek nagyobb része ellenzi Nagy-Britannia csatlakozását az eurózónához, a lakosság többségének mégis az a meggyőződése, hogy az euró egy évtizeden belül felváltja az országban a fontot.
Közvélemény-kutatási adatok szerint 2002-ben a lakosság 58 százaléka foglalt állást az euró bevezetése ellen, s az egy évvel korábban, 2001-ben rögzített helyzethez képest csupán 5 százalékponttal, 35 százalékra emelkedett azoknak a száma, akik az egységes valuta bevezetése mellett voksoltak volna.

Mindazonáltal az eurót ellenzők 81 százaléka úgy véli, hogy Nagy-Britannia a következő tíz év során bevezeti az eurót. Az egységes európai valutát támogatók között ez az arány megközelíti a 100 százalékot.

A pártok szavazótábora sem akarja

Nagy Britanniában 1996 óta csökkent az EU támogatottsága, a lakosságnak valamivel több mint a fele az EU befolyásának visszaszorítását szeretné. Bár az euró ellenzői nagyobbrészt igen tájékozatlanok az egységes valutát illetően, érdekes, hogy a tájékozottabbak 43 százaléka is ellenzi közös pénz bevezetését.

A politikai palettát vizsgálva szintén nehéz elképzelni a brit euró diadalútját: a folyamatosan Európa-pártivá váló Munkáspárt szavazótáborának 49 százaléka ellenzi az euró bevezetését, a szabaddemokraták szavazói körében az euró ellenzőinek aránya 52 százalékra tehető.