Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Pökhendiek az eurobürokraták

2006.10.05. 12:51
Európa igazi vezetőinek képzelik magukat a brüsszeli eurobürokraták. Günter Verheugen, az Európai Bizottság elnökhelyettese pökhendinek és hatalmukkal visszaélőnek nevezte őket.

Szokatlanul éles kirohanást intézett az Európai Bizottság tisztveselők ellen Berlinben közzétett nyilatkozatában Günter Verheugen. Az Európai Bizottság ipari biztosa és elnökhelyettese szerint a nem választott bürokraták pökhendiek és visszaélnek hatalmukkal.

Mint mondta, a tisztviselők igyekeznek minél több hatáskört magukhoz ragadni a választott biztosoktól. Az EB-nek szerinte "pokolian ügyelnie kell arra", hogy a bürokraták ne egymás között döntsenek fontos kérdésekben.

"Sajnálatos módon gyakran előfordul, hogy bizonyos képviselők saját látásmódjukat a tagállamokkal, vagy épp az Európai Parlamenttel szemben a bizottság álláspontjaként igyekeznek feltüntetni" - jelentette ki Verheugen. Szerinte a hihetetlen méretűre duzzadt bürokratakar ellenőrzése már-már a legfontosabb feladat. Azt is elismerte, hogy ez olykor nem sikerül, példaként a tisztviselők a tagálamoknak írt, olykor rendkívül pökhendi leveleit hozta fel.

Verheugen utalt arra is, hogy miközben a biztosokat a kormányfők jelölik, a mintegy 18 ezer tisztviselő semmifajta ilyen legitimációval nem rendelkezik. Magatartásukat gyakorta az a felfogás határozza meg, hogy "a biztosok öt év után úgyis mennek, én pedig maradok".