Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Népszerűtlen a civakodó unió

2003.12.09. 16:00
Az elmúlt hónapok vitái, amelyeket az uniós tagállamok pénzügyi kérdésekben és az alkotmánytervezettel kapcsolatban folytattak egymással, nemcsak az egyes országok vezetőit fordítottak egymás ellen, hanem az európai polgárok unióba vetett bizalmát is megtépázták.
Ezt a következtetést vonta le Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke a legújabb Eurobarométer-jelentésből. Kiderült, az unió polgárainak kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy az uniós tagság „jó dolog”, írja az EUpolitix.com. Most fordult elő első alkalommal, hogy a közösségbe vetett bizalom 50 százalék alá esett.

Prodi szerint azért is csökkent jelentősen az unió népszerűsége a legutóbbi, tavaszi közvéleménykutatás óta, mert az európai gazdaság megítélése általában kedvezőtlen. Az EB-elnök mégis elsősorban az unió kormányainak folyamatos civódásaiban látja a kedvezőtlen közhangulat okát.

Így nem születik jobb Európa

Az EUpolitix.com beszámolója szerint Prodi elmondta, az olyan elkeseredett viták, mint amilyen az európai stabilitási és növekedési paktummal kapcsolatban folyt, vagy a tagállamok egymás közötti durva alkudozásai elterelik a figyelmet arról az építő munkáról, amelynek az a célja, hogy mindenki számára jobb Európai Uniót teremtsen. Ezért felhívja rá a hétvégi kormányközi konferencián az uniós alkotmánytervezet megtárgyalására összegyűlő állami vezetők figyelmét, hogy okuljanak a jelentésből.

Az Eurobarométer adatai szerint a több mint 16 000 megkérdezett európai polgárnak mindössze 48 százaléka vélte úgy, hogy az uniós tagság kézzelfogható előnyökkel jár. A Bizottság azonban sietve emelte ki, mindössze 15 százalék válaszolt úgy, hogy kimondottan rossz dolog EU-tagnak lenni. A teljes jelentést a jövő héten teszik közzé.