Salamon
-1 °C
13 °C

Ötször megyünk neki Brüsszelnek

2009.01.27. 11:42
Jelenleg 15 magyar, vagy magyar vonatkozású ügy van az Európai Bíróság, illetve az uniós elsőfokú bíróság előtt, derül ki az Európai Bíróság összesítéséből. A futó esetek között két adózási témájú található, de több ügyben a magyar állam vagy valamely vállalat támadja az Európai Bizottságot.

Az egyik adózási ügyben arról dönt majd a luxemburgi székhelyű testület, hogy uniós tagságunktól 2005. végi megszüntetéséig sértette-e a közösségi jogot az úgynevezett áfaarányosítási megkötés az állami támogatásokkal kapcsolatban. Mint beszámoltunk róla, egy Nógrád megyei cég vitte el az APEH-hel folytatott vitáját a megyei bíróságig, az pedig az Európai Bírósághoz fordult. A tárgyalás időpontja még nincs kitűzve, de a luxemburgi bírák ítéletéhez iránymutatásul szolgálhat, hogy a vitatott magyar szabállyal kísérteties hasonlóságot mutató francia és spanyol rendelkezéseket korábban elkaszálta az Európai Bíróság.

Adózás témakörében egy másik ügy megoldása is a luxemburgi ítészekre vár. Egy magyar székhelyű cégnek Csehországban is van telephelye, az ott foglalkoztatottak után pedig a szakképzési hozzájárulást a cseheknél fizeti meg. Az APEH azonban belekötött ebbe, követelve, hogy a magyar költségvetésbe is fizesse meg a vállalat a szakképzési hozzájárulást a Csehországban dolgozó munkavállalók után. Most a cég azt várja, hogy mondják ki, a letelepedés szabadságával ellentétes-e a magyar szabály.

Két ügyben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Brüsszel szerint hazánk nem ültette át határidőre a nemzeti jogába egyrészt a befektetési vállalkozások és hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló irányelv rendelkezéseit, másrészt pedig a szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelv rendelkezéseit.

Mi is keménykedünk, öt esetben mi támadjuk az Európai Bizottság határozatát. Ebből egy esetben a magyar állam vitatkozik Brüsszellel, a szén-dioxid-kvóták ügyében van nézeteltérés Magyarország és a Bizottság között. Négy másik esetben cég, illetve egyesület nem ért egyet Brüsszellel. A Bizottság korábban elrendelte, hogy hazánk szüntesse meg a Magyar Villamos Művek és a hazai villamosenergia-termelők közötti hosszú távú energiavásárlási megállapodásokat, mivel azok tiltott állami támogatásnak minősülnek, és az állam fizettesse vissza a cégekkel a jogtalanul kifizetett állami támogatást. Ezt a Budapesti Erőmű, a Pannon Hőerőmű, a Csepeli Áramtermelő és az AES-Tisza Erőmű nem akarja elfogadni.

Van még folyamatban levő ügy közbeszerzési témában, fogyasztóvédelmi témában, az áruk szabad mozgásának témájában, illetve a belső piaci témakörben.