Klaudia
-3 °C
3 °C

Strasbourgban tüntettek a Baumagosok

2004.05.04. 12:39
Az Európai Parlament épülete előtt tüntetett a Baumag Szövetkezett csődjének több kárvallottja. A befektetők a magyar hatóságokat is felelőssé teszik sorsukért, megoldást az állami kezességvállalástól remélnek.
Strasbourgban tüntettek a Baumag Szövetkezett kárvallottjai. A nagy feltűnést keltő, táblákkal, magyar zászlókkal felszerelkezett tüntetők szerint a magyar hatóságok nem tesznek hatékony lépéseket az ügy kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére.

A tiltakozók azért választották helyszínnek az Európai Parlament épületét, mert a belépés után "bármelyik EU-állampolgárral is megtörténhet mindaz Magyarországon, amit mi elszenvedtünk" - mondták el az MTI helyszíni tudósítójának.

Felelősséghárítás

A Baumag Szövetkezet fél évvel ezelőtt vált fizetésképtelenné, tizennyolcezer tagja azóta hiába várja befektetett pénze megtérítését. A befektetők szerint a "nagyvolumenű rablásért" részben az állami szerveket is felelősség terheli, mivel az ügyészség "bűncselekmény hiányára", a "tettes személyének beazonosíthatatlanságára" hivatkozva beszüntette a nyomozást és a PSZÁF "is ki akar bújni a felelősség alól".

A PSZÁF szerint a szövetkezeti formában működő Baumag felügyelete nem tartozik a felügyelet hatáskörébe. A tüntetők szerint törvénymódosításra lenne szükség Magyarországon a befektetők védelmére. Saját problémájuk megoldását a Baumag-vagyon állami átvételétől és a követelések költségvetésből történő kifizetésétől remélik.