Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bolgár törvény a török választási turizmus ellen

2007.02.14. 15:31
A bolgár jobboldal kezdeményezésére korlátozzák a bolgár állampolgárságú törökök szavazását a májusi európai parlamenti választáson.

A bolgár parlament az európai parlamenti (EP) választásokon szavazásra jogosult személyek körét korlátozó törvényt fogadott el szerdán.

Az új jogszabály előírja, hogy a három hónap múlva esedékes EU-parlamenti választásokon csak azok a bolgár állampolgárok járulhatnak az urnákhoz, akik a szavazást megelőző három hónapban Bulgáriában vagy más EU-tagállamban éltek.

A jobboldali ellenzék által kezdeményezett, s végül 111 szavazattal, 55 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett elfogadott törvény értelmében 42 ezer török származású, Törökországban élő bolgár állampolgár nem szólhat majd bele az első bolgár EP-képviselők megválasztásába. Az új szabállyal az elmúlt években divatossá vált, Törökországból kiinduló "választási turizmusnak" kívánnak véget vetni.

A bolgár nagykoalíciós kormány egyik pillérét alkotó, a bulgáriai török kisebbség érdekeit védő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPS) képviselői a határozat elleni tiltakozásuk jeleként a parlamenti voksolás után kivonultak a teremből.

Lütfi Mestan, a DPS alelnöke szerint az új törvény diszkriminálja azokat a török származású, Törökországban élő bolgár állampolgárokat, akiket a rendszerváltás előtt elűztek Bulgáriából. Rajtuk kívül a külföldön tanuló diákokat is megfosztják szavazati joguktól, tette hozzá Mestan.

Az Európai Unióhoz idén csatlakozott Bulgáriában májusban tartják meg első alkalommal az EP-választásokat, amelyek során a lakosság a 18 bolgár európai parlamenti képviselő személyéről dönthet.