Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Irreális átutalási díjak az európai bankok között

2003.11.06. 12:53
Ha Helsinkiből akarunk átutalni 40 eurót Brüsszelbe, akkor 28,9 eurót, vagyis az ősszeg háromnegyedét kéri el a bank a tranzakcióért. Az irreálisan magas banki költségeket az Európai Fogyasztói Egyesületek Szervezete (BEUC) vizsgálata tárta fel.
A fogyasztóvédelmi szervezet egyszerű módszerrel mérte fel az európai átutalási költségeket: minden tagországból negyven eurót utaltattak át brüsszeli központjukba.

A BEUC által közzétett eredmények szerint még mindíg irreálisan drágák az országok közötti átutalási díjak az unión belül annak ellenére, hogy az unió rendelkezései értelmében 2003. július elsejétől ezeknek a tranzakciós díjaknak meg kellene egyezniük a határon belüliekkel. A BEUC szerint ennek kellene az euróra való átállás egyik legkézzelfoghatóbb előnyének lennie a fogyasztók számára - ha megvalósult volna.

Hat tagország, Belgium, Finnország, Görögország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország bankjai azonban mindeddig nem tettek eleget a rendelkezésnek. Ahol pedig igen, ott a bankok igyekeznek ötletesen levámolni az ügyfeleket: Franciaországban "tanácsadási" és "gépelési díjat" is felszámolnak az átutalásoknál.

Az EU Observer által a jelentésből kiemelt példák szerint nagy eltérések vannak az egyes országokban felszámolt díjal között. 100 euró átutalása Rómából Lisszabonba 25 euróba kerül, Madridból Brüsszelbe 44 euróba. Hasonlóan drága a pénzfelvétel is: ha Madridban vesz fel pénzt egy olasz turista az otthoni számlájáról, az 8 euróba kerül, azaz négyszer annyiba, mintha Olaszországban tenné ugyanezt.

Jim Murray, a BEUC igazgatója a szervezet közleménye szerint a bankokat hibáztatja a helyzetért, és szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon ezzel a problémával.