Alfréd
-2 °C
2 °C

Ausztriában cseh sör a Bud

2003.11.27. 12:33
A cseh Budejovicky Budvart illeti meg a Budweiser és a Bud márkanév Ausztriában - jelentette ki az Európai Bíróság. A cseh cég csaknem egy évszázada folytat névjegyháborút a nálánál tizenkilenc évvel idősebb amerikai Anheuser-Busch-sal.
A cseh Budejovicky Budvar sörfőzdének adott igazat elvi állásfoglalásában az Európai Bíróság a cég és a szintén Budweiser/Bud márkanéven sört gyártó Anheuser-Busch ausztriai jogvitájában. Az állásfoglalás szerint "kizárólagos érvényű az a földrajzi márkavédelem, amelyet egy 1976-ban aláírt osztrák-cseh kétoldalú egyezmény a Bud márkanévnek nyújt".

Az egyezmény még akkor is érvényben marad, ha annak rendelkezései ellentmondanak az uniós egyezménynek - írja közleményében a luxemburgi testület.

A szerződés értelmében a cseh cég arra kérte az osztrák hatóságokat, hogy tiltsa el a névhasználattól az amerikai céget, illetve az Anheuser-Busch termékét American Bud néven forgalmazó Rudolf Ammersint.

A budejovicei cég és az Anheuser-Busch 1911 óta folytat védjegyháborút. A csehek arra hivatkoznak, hogy az 1876-ban, a budejovicei sörfőzde előtt tizenkilenc évvel alapított amerikai cég visszaél a névvel, mivel a németül Budweissnek hívott Budejovicében már 1265 óta folyik sörfőzés.

2002 szeptemberében az olasz legfelsőbb bíróság eltiltotta a cseheket a Budweiserhez akárcsak hasonlító márkanév használatától is, mondván az amerikai cég az idősebb. Korábban már Argentínában, Ausztráliában, Dániában, Finnországban és Spanyolországban is eltiltották a cseh sörgyárat a névhasználattól. A névvita miatt a cseh kormány 2002-ben levette a napirendről a Budejovicky Budvar sörgyár privatizálását.