Salamon
-1 °C
13 °C

Öldöklő pénzharc Brüsszelben

2005.06.17. 10:59
Sorra veszti támogatóit az EU-csúcson Jacques Chirac. A francia államfő szerint a briteknek le kéne mondania a nekik jogosan járó 3,2 milliárd euróról, de arról hallani sem akar, hogy megreformálják a franciáknak kedvező agrárrendtartást. Svédország és Hollandia Blair mellé állt, ahogy az előrehozott németországi választások biztos esélyese, a keresztéydemokrata Angela Merkel is.

Hivatalosan is jegelték az európai alkotmány ratifikációját az uniós tagállamok vezetői az uniós csúcs első napján, jelentette a Bloomberg's. Az eredeti tervek szerint az alkotmány elfogadására még egy év lett volna. A szerződést elvileg valamennyi tagállamnak ratifikálnia kellett volna ahhoz, hogy érvénybe lépjen. Ez a feltétel a francia és a holland választók többségi 'nem' szavazataival már meghiúsult.

Az alkotmány kérdésének elnapolása nem oldotta a hangulatot a csúcsértekezleten. A második napon ugyanis az EU 2007-13 közötti költségvetési terve szerepel napirenden.

Chirac-Blair párbaj

A költségvetés kérdésében Franciaország és Nagy-Britannia folytat öldöklő küzdelmet. Chirac, akinek a mozgástere az alkotmány francia elutasítása miatt meglehetősen beszűkült, arra próbálja rákényszeríteni Blairt, hogy országa mondjon le az elmúlt évek tagdíjtúlfizetéseiből felhalmozódott 3,2 milliárd euró visszaigényléséről.

Blair, aki erről természetesen hallani sem akar, inkább az uniós agrárkifizetések pazarló és főként a franciáknak kedvező rendszerét reformálná meg. Blair, akit a legeuroszkeptikusabb tagállamként elkönyvelt Nagy-Britannia vezetőjeként elszigetelés fenyegetett, váratlan szövetségesekre talált Svédországban és Hollandiában.

Szövetkeznek a befizetők

Az alkotmányra szintén nemet mondó hollandok kormánya a vártnál hevesebben követeli tagdíjkötelezettségei mérséklését. A hollandok fizetik a legtöbb hozzájárulást egy lakosra vetítve. Svédország szerint az EU teljes büdzséje megengedhetetlenül nagy.

Blair az EU szabadpiaci nyitását szorgalmazza a második világháború után kialakított, a mezőgazdasági termelőket folyamatos szubvenciókkal támogató, mesterséges piaci állapotokat fenntartó agrárrendtartással szemben. A főként a francia agrárszektor érdekeit szolgáló rendszer az EU motorjának számító francia-német tengely egyik alapja.

Németország is cserbenhagyhatja

Az agrárrendtartási vita azonban a tengely szilárdságát is kikezdte. Angela Merkel, a német Kereszténydemokrata Unió elnöke, szeptembertől valószínűleg Németország kancellárja szerint nonszensz, hogy Chirac egyszerre követeli a briteknek járó pénzt és az agrártámogatásokat, írja a Guardian. "Egyszerűen nem fair azt állítani, hogy az agrártámogatás szent és sérthetetlen, ezzel egyidőben rugalmasságot követelni a britektől" - jelentette ki. Gerhard Schröder, Németország valószínűleg megbukott kancellárja ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a briteknek semmi alapja nincs a nekik jogosan visszajáró pénz felvételére, jelentette a BBC.

A támogatások fenntartásáért küzdő Chirac egy másik kezdeményezéssel is próbálkozik. Mivel a francia szavazók sok elemzés szerint nemcsak a francia kormányra, de az unió bővítésére is nemet mondtak, Chirac különcsúcsot tartana az európai állam- és kormányfőknek, ahol a fő téma a bővítési folyamat lassítása lenne.