József, Bánk
-6 °C
0 °C

Büntetővámmal szankcionálja Amerikát az EU

2004.03.01. 16:13
Büntetővámmal szankcionálja a támogatott amerikai exportot az EU. A Kereskedelmi Világszervezet döntése szerint az unió négymilliárd dollár értékben büntetheti az amerikai kereskedelmet.
Öt százalékos büntetővámot vetett ki március 1-i hatállyal amerikai árucikkekre az EU. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait sértő amerikai exporttámogatási gyakorlattal szemben hozott ellenintézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg az Egyesült Államok meg nem változtatja gazdaságpolitikáját - jelentette ki Arancha Gonzalez, az Európai Bizottság illetékese.

Adókedvezménnyel támogattak

Az amerikaiak egy 1984 óta alkalmazott amerikai törvény, a külkereskedőket támogató FSC-törvény értelmében 30 százalékos adókedvezmény formájában biztosítanak szubvenciókat az exportőröknek. A WTO-tól kapott felhatalmazás alapján az európai ellenintézkedések évi több mint 4 milliárd dollár értékű kereskedelmet érinthetnek.

Az EB határozata alapján a büntetővám jövő márciusig havonta egy százalékkal emelkedik, így idén 315 millió dollárnak, jövőre akár 600 millió dollárnak megfelelő összeg írható jóvá. A pótvámokkal sújtandó amerikai áruk listája a gyümölcsöktől és zöldségféléktől kezdve a hús- és tejtermékeken, bőr- és textilárukon, játékokon és sportcikkeken keresztül a szerszámokig és gépipari termékekig terjed. Az intézkedések azonban várhatóan az évi 1,43 milliárd dollár értékű amerikai ékszerexportot érintik majd a legnagyobb mértékben.

Módosításra várnak

Gonzalez szerint az amerikai törvényhozás az utóbbi időben sokat haladt a vitatott FSC-törvény módosítása felé. Pillanatnyilag három különféle tervezet van az asztalon, amelyek közül egyet-egyet már jóváhagyott a szenátus, illetve a képviselőház pénzügyi, illetve költségvetési bizottsága. E javaslatok olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyek "túlmutatnak" a vitatott törvényen.

Mihelyt a két ház elfogadja a végleges szövegeket, illetve megindul a törvény jóváhagyása előtti egyeztető eljárás, az EU értékelni fogja, mennyiben felel meg az eredmény a WTO-szabályoknak. Ha megfelel, és ha az elnök aláírásával hatályba is lép, azonnal feloldja a szankciókat - mondta el Gonzalez.