Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Három minisztérium 191 milliárd forintra számít az EU-tól

2004.02.24. 17:23
Az oktatás, a képzés, a szociális szolgáltatások, az egészségügyi ellátórendszer és a foglalkoztatási terület összesen 750 millió eurós, azaz 191 milliárd forintos támogatáshoz juthat 2004-2006 között a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programon keresztül - mondta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai miniszter.
A nemzeti fejlesztési tervben meghatározott célok alapján, az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, 563 millió euró uniós és 187 millió eurós nemzeti forrás áll rendelkezésre az oktatás, a képzés, a szociális szolgáltatások, az egészségügyi ellátórendszer és a foglalkoztatási területek támogatására - mondta Burány Sándor foglalkoztatási miniszter. A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programon keresztül jutnak az említett területek az összesen 750 millió eurós, azaz 191 milliárd forintos támogatáshoz 2004-2006 között - tette hozzá Burány.

30 milliárd a munkanélküliség megelőzésére

A miniszter tájékoztatása szerint 2004-2006 között a foglalkoztatási terület 73,37 milliárd forint támogatáshoz juthat. A munkanélküliség megelőzésére és kezelésére csaknem 30 milliárd, a munkahelyteremtéshez kapcsolódó és a vállalkozói készségek fejlesztését elősegítő képzésekre 17 milliárd, a hátrányos helyzetű, különös tekintettel a roma emberek foglalkoztathatóságának javítására 10,2 milliárd, a felnőttképzés fejlesztésére 5,1 milliárd forint állna rendelkezésre, míg az állami foglalkoztatási szolgálat fejlesztésére 8,1 milliárdot fordítanának.

Magyar Bálint oktatási miniszter az Értékünk az ember mottóval meghirdetett programról elmondta: az oktatás mintegy 70 milliárd forinttal részesedik majd a támogatásokból. A felsőoktatási intézmények infrastrukturális feltételeinek javítására 13 milliárd, a térségi integrált szakképző központok fejlesztésére 12,2 milliárd, a felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztését célzó programokra 6,7 milliárd forint állna rendelkezésre. A térségi integrált szakképző központok létrehozását 5,54 milliárd forinttal támogatnák, míg a már elkészült és kipróbált oktatási programok terjesztésére az óvodák és az iskolák körében 9,6 milliárd forintot juttatnának, mondta.

Elmaradott régiók

Kökény Mihály egészségügyi miniszter azt mondta, hogy hazai forrásokkal együtt, összesen 40 milliárdot fordíthatnak különböző fejlesztésekre a tárcához tartozó területeken. Ebből 22,6 milliárd jutna az egészségügyi infrastruktúra, 4 milliárd az információtechnológia fejlesztésére, míg szociális intézkedésekre 13 milliárdot különítenének el. A források 75 százaléka uniós támogatás - jegyezte meg a szakpolitikus. A pénz nagy részét három hátrányos helyzetű régió, az Észak-Alföld, Észak-Magyarország, és a Dél-Dunántúl támogatására fordítják.