Ágnes
-1 °C
2 °C

Bush tart az 'európai szuperállamtól'

2003.11.13. 11:33
Az Egyesült Államok elnöke először ad majd hangot hivatalosan a készülőben lévő uniós alkotmánnyal kapcsolatos aggályainak, amikor néhány nap múlva állami látogatásra érkezik Nagy-Britanniába.
George Bush a jövő hét közepén tölt el három napot Londonban, de ezúttal nem a kormány, hanem II. Erzsébet királynő vendégeként - ezt jelenti a látogatás állami titulusa. A politikai megfigyelők szerint azonban nem az az érdekes, hogy mi hangzik majd el a két államfő között a Buckingham palotában felszolgált délutáni tea mellet.

Amerikai ellenérzések

Bush természetesen találkozik legközelebbi európai szövetségesével, Tony Blair kormányfővel is, akinek előzetes londoni értesülések szerint kifejti majd aggodalmát afelett, hogy az új uniós alkotmány, amelynek fő célja a bővítéssel összefüggő intézményi reformok jogi megalapozása, esetleg egy európai "föderális szuperállam" megteremtéséhez vezet. Az elnök állítólag attól tart, hogy ennek a szuperállamnak önálló külpolitikai, de főleg - a NATO-val párhuzamos - katonai ambíciói lennének.

Londoni megfigyelők szerint ez lesz az első eset, hogy Bush nyíltan kifejti aggályait az uniós konvent által kidolgozott alkotmánytervezettel kapcsolatban, amelyről jelenleg tárgyal az EU kormányközi konferenciája.

A britek is vétóznának

Ha az amerikai elnök valóban felveti ezt a kérdést a jövő héten Blairnek, azzal nyitott kapukat dönget a brit kormányfőnél, hiszen ugyanezen aggodalmak legtöbbje már Londonban is megfogalmazódott. Nagy-Britannia kitartóan harcol az általa központosító törekvéseknek tartott elképzelések ellen, és a jelenlegi álláspont szerint minden olyan javaslatot megvétóz, amely nem hagyná meg a nemzetállami döntéshozatal keretében például az adó- és a külpolitikát.