Bernadett
0 °C
4 °C

Biztosjelöltek: az Európai Parlament Barrosóra vár

Az Európai Parlament vezetői szerdán José Manuel Barroso leendő európai bizottsági elnökhöz passzolták a labdát abban a kérdésben, hogy mi legyen azokkal a biztosjelöltekkel, köztük Kovács Lászlóval, akikkel kapcsolatban az EP az elmúlt két hétben lezajlott meghallgatások után negatív véleményt fogalmazott meg.
Az EP pártfrakcióinak vezetői és Josep Borrell, a parlament elnöke szerdai tanácskozásuk után arra jutottak, hogy minden kommentár és előzetes, maguk közti megállapodás nélkül elküldik az EP illetékes bizottságai által a biztosjelöltekről elkészített ajánlásokat Barroso következő bizottsági elnöknek. Barrosónak egy hete van rá, hogy elgondolkodjon az ajánlásokon, aztán találkozik az EP vezetőivel, hogy tárgyaljanak a Bizottság jóváhagyásáról.

Mint ismeretes, három jelölttel kapcsolatban merültek fel komolyabb problémák. Az egyik a belügyi tárcára jelölt, olasz Rocco Buttiglione, aki a homoszexuálisokkal és a nőkkel kapcsolatos nézetei miatt annyira felháborította az európai baloldalt, hogy az illetékes parlamenti bizottság konkrétan egy az egyben elutasította jelölését.

A másik Kovács László, akinek szakmai kompetenciát és alkalmasságát kérdőjelezte meg keddi ajánlásában az energiaügyi bizottság (ámbár kimondottan nem kéri jelölése visszavonását); a harmadik pedig a versenyügyhöz delegált, holland Neelie Kroes, akinek bizonyos korábbi üzleti érdekeltségeivel voltak gondok.

Szóvivők szerda délután azt állították, hogy az egyes biztosjelöltekről nem is volt szó a délelőtti parlamenti találkozón. Abban azonban pártonként megoszlottak a vélemények, hogy pontosan mit is kell most José Manuel Barrosónak, a Bizottság következő elnökének csinálnia az ajánlásokkal és a jelöltekkel.

A szocialisták azt várják tőle, hogy hazaküldi vagy egy másik tárcához rakja a (jobboldali) Buttiglionét. A liberálisok és a Zöldek ugyanígy gondolkodnak Buttiglionéról és Kovácsról, bár a Zöldek szóvivője szerint a magyar jelöltet úgymond már az is kihúzná a bajból, ha egy erős, energiaügyi szakemberekkel megrakott kabinetet rakna össze magának.

A jobboldali Európai Néppárt semmilyen konkrét elvárást nem fogalmazott meg, mondván Barroso -"nagyfiú", egyedül is el tudja dönteni, mit csináljon. Barroso mindenesetre szerdán ismételten kiállt Buttiglione mellett.

Megfigyelők emlékeztettek rá, hogy az Európai Parlament mozgástere ebben a kérdésben végeredményben elég szűk. Míg az egész új Bizottságot (Barrosót 24 biztosával együtt) el tudja utasítani - ebben az esetben a tagállamok vezetőinek új elnökjelöltet kell találniuk -, az egyes biztosok kiválasztásába nem tud beleszólni.

Vagyis rendkívül valószínűtlen, hogy végül bármelyik jelölt megbukna, hiszen Buttiglionéért, Kovácsért vagy Kroesért az EP aligha fogja megkockáztatni a totális háborút a tagállamok vezetőivel. Egyedül a Zöldek képviselik ezt a kemény vonalat (ők már eredetileg is Barroso ellen foglaltak állást, még a meghallgatások előtt).

A következő egy hétben mindenesetre José Manuel Barrosónak jól meg kell gondolnia, hogy hogyan lép tovább, mielőtt október 21-én találkozik az EP vezetőivel. A parlamenti szavazás az egész Bizottság jóváhagyásáról a rákövetkező héten lesz Strasbourgban.