Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Kínos adatokat hallgat el az EU?

2003.10.31. 10:59
Kellemetlen helyzetbe hozta magát az Európai Bizottság. Az iraki segélyekről döntő madridi konferencia előtt a térség megítéléséről készített felmérés elemzéséből kihagyták, hogy az európaiak többsége Izraelt tartja a legfenyegetőbbnek a világ biztonságára. Az EB tagadja, hogy titkolózna, technikai problémákra hivatkozik.
Az európaiak több mint fele Izraelt tartja a világ biztonságát leginkább fenyegető tényezőnek - derült ki az unió hivatalos közvélemény-kutatójának felméréséből - írja az Euobserver.com. A megdöbbentően magas számnál is kínosabb azonban az Európai Bizottság (EB) számára, hogy látszólag igyekezett elhallgatni a felmérés eredményeit.

Kihagyták

Az iraki segélyekről tartott madridi konferencia apropóján készített felmérés a tanácskozáson nyilvánosságra hozott elemzéséből ugyanis kimaradt az Izrael megítélésére vonatkozó adat. Az unió tisztviselői az EUbusiness.com hírportálnak nyilatkozva tagadták, hogy el akarták volna titkolni a politikailag kellemetlen eredményt.

Állításuk szerint az Izraelre vonatkozó adatokat a jövő héten hozták volna nyilvánosságra.

Technikai kérdés

"Szó sem volt politikai döntésről" - nyilatkozta Gerassimos Thomas EB szóvivője a Pais spanyol napilapnak. Thomas szerint egyszerű "technikai kérdésről" van szó, a bizottság csak a konferencia "tárgyához tartozó" adatokat kívánta nyilvánosságra hozni. "a teljes felmérést" később közölték volna. Bár a felmérés tizenöt témát érintet, csak tíz eredményeit közölték - tette hozzá.

"Nem volt időnk mind a tizenöt kérdés kiértékelésére" - nyilatkozta Thomas, némileg ellentmondva a tervszerű közlésről korábban elmondottaknak.

Kommentálni nem kívánták

Az EB nem kívánt kommentálni a felmérés eredményeit, mondván "még csak vázlatosan értékelték ki azt". A Libre Belgique című belga napilap értesülései szerint a telefonos felmérésben a megkérdezettek 59 százaléka nevezte meg Izraelt a világot leginkább fenyegető kockázatként.