Szilárda
0 °C
6 °C

Alig tudnak valamit az EU-ról a csehek

2004.05.06. 12:50
A csehek húsz százaléka nem hallott arról, hogy júniusban európai parlamenti választás lesz, és csak harmaduknak van sejtése arról, mit csinál az Európai Bizottság. A parlamentet magát ismerik, és meglepően sokan tudtak az európai ombudsman intézményéről is. A számvevőszékről legfeljebb a fanatikusok tudtak valamit.
Alig ismerik a csehek az Európai Unió döntéshozó szerveit, illetve azok működését - derült ki a Társadalmi Kutatások Központja a csatlakozást követő felméréséből. A megkérdezettek alig fele állította, hogy többé-kevésbé ismeri az unió legfontosabb szerveit, s tudja, mi a feladatuk.

Nem ismerik a bizottságot

A csehek leginkább az Európai Parlamentet és az Európai Bíróságot ismerik. Azt, hogy mi az Európai Bizottság (az unió kormánya), alig valaki tudta.

A strasbourgi Európai Parlamentről a csehek 60 százaléka tud valamit, míg az Európai Bíróságról 57 százalék. A megkérdezettek több mint kétharmada azt is tudta, hogy az idén választások lesznek az Európai Parlamentbe, húsz százalék azonban még csak nem is hallott róla.

Meglepően ismert ombudsman

A válaszadók több mint a fele előtt viszont ismert volt az európai emberi jogi biztos, s annak feladatait is fel tudta vázolni. Az Európai Unió Tanácsáról viszont már csak 46 százalék hallott, olvasott, s ezeknek is csak a fele tudta elmondani, hogy mit is csinál tulajdonképpen a tanács. Az Európai Bizottság csak a megkérdezettek 38 százalékának volt ismerős, s alig egyharmaduk ismerte a bizottság feladatkörét is.

Az egyes speciális részterületekkel foglalkozó szervekről, mint például a számvevőszék, csak a megkérdezettek 10-15 százaléka állította, hogy hallott vagy olvasott valamit. A felmérés szerint a 30-44 év közötti korosztály a legtájékozottabb, a 60 éven felüliek ezzel szemben nem tanúsítanak érdeklődést a téma iránt.