Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Bombával Chirac és Merkel mellett

2006.03.27. 12:04
Gond nélkül átjutott a biztonsági ellenőrzésen egy belga újságírónő, aki Chirac és Merkel szállodájában bérelt szobát. Pedig táskájában az egyik nap pisztoly, egy másik nap plasztikbomba lapult.

Pisztolyt és plasztikbombát is be tudott csempészni egy belga újságírónő abba a brüsszeli szállodába, ahol a múlt heti EU-csúcs idején Jacques Chirac francia elnök és Angela Merkel német kancellár is megszállt. Katleen Peeraer, a flamand VTM tévécsatorna újságírója minden ellenőrzés nélkül jutott be a két külföldi vendég szállodájába, táskájában egy Beretta pisztollyal.

Másnap kollégája tölténytárat csempészett be a szállodában szobát is bérlő Peeraernek, aki harmadnapon egy kis plasztikbombát vitt magával a szállodába, majd többször is Chirac és Merkel közelébe férkőzött.

A csúcs helyszínén amúgy szigorú biztonsági készültség volt, az EU-negyedben a tárgyalóközpont környékét útblokádokkal lezárták, csak szigorú átvizsgálás után lehetett bejutni a tárgyalásokra.

Biztonsági incidens Putyin budapesti látogatásán is történt. Egy illetéktelen a külügyminisztériumtól kapott belépővel férkőzhetett Putyin közelébe. A férfinél ugyanakkor semmilyen veszélyes eszköz nem volt, mert belépési engedélyével is át kellett esnie a biztonsági vizsgálatokon.

A férfi egy, a Miniszterelnöki Hivataltól kapott engedélyre hivatkozva jutott belépőhöz. Az akkreditációkat kiadó külügyes munkatársak nem ellenőrizték az egyébként nem is létező Meh-es engedélyt. A vétkes munkatársak egyikét kirúgták, a másikat figyelmeztetésben részesítették.