Lehel
17 °C
27 °C

Nem született megállapodás Ciprus újraegyesítéséről

2004.03.31. 22:01
A törököknek biztosított extragaranciák ellenére sem szület megállapodás a ciprusi görögök és törökök között a sziget újraegyesítéséről. Az országot Kofi Annan tervei szerint egyesítik újra. Az ENSZ-főtitkár svájci típusú föderációs tervét Törökország támogatja.
Eredménytelenül zárultak a Ciprus újraegyesítéséről szóló négyoldalú tárgyalások, így Kofi Annan ENSZ-főtitkárra vár a feladat, hogy véglegesítse és előterjessze a kérdés rendezésének tervét - közölte szerda este egy török tisztviselő a svájci Bürgenstockban. A török küldöttség egy másik tagja ugyanakkor jelezte, Törökország és a török ciprióták készek elfogadni Annan béketervét.

"Mindenkinek megvolt az utolsó szava. A tárgyalásoknak és a diplomáciai egyezkedésnek vége" - mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

Kofi Annan közép-európai idő szerint este 10.30-ra találkozóra hívta a ciprusi görög és török közösség vezetőit - jelentette be egy ENSZ-szóvivő. Diplomáciai források szerint a találkozón az ENSZ-főtitkára előterjeszti végső tervét Ciprus újraegyesítésére.

Csak a fél ország csatlakozhat

Annan javaslatáról külön szavazás döntene a megosztott sziget két oldalán. Amennyiben bármelyik fél elutasítja a megállapodást, Ciprus a török országrész nélkül csatlakozik az EU-hoz.

Annan kilencezer oldalas javaslatában elismerte a ciprusi törökök legfőbb félelmét, miszerint a gazdaságilag jóval erősebb görögök "felvásárolják" a sziget török felét. Az ENSZ főtitkára a problémát az Észak-Ciprusról elüldözöttek visszatérésének korlátozásában látja.

Megengedhető korlátozás

A görögök szerint a korlátozás sérti az EU négy alapszabadságának egyikét, a polgárok szabad mozgását. A sziget egyesítéséről szóló dokumentumnak az eredeti megállapodás értelmében összhangban kell lennie az unió alaptörvényeivel. Romano Prodi szerint a mozgásszabadság ideiglenes korlátozása akár összhangba is hozható az EU alapelveivel.

"Gondosan együttműködtünk a jogi szakbizottsággal, az időlegesen bevezetett korlátozások nem igénylik a tagállamok parlamentjeinek hozzájárulását" - jelentette ki a BBC-nek.

Extragaranciák a szakadároknak

Annan terve, a kiszivárgott részletek szerint két, nagyjából független állam svájci típusú föderációjának képzeli el az egyesülő országot. Észak-Ciprusra csak a helyi török lakosság 18 százalékát meg nem haladó görög menekült térhetne vissza. Cserébe a szakadár országrész területét is csökkentenék, a sziget 36 százaléka helyett csak a huszonkilenc százaléka állna török fennhatóság alatt.

Ez utóbbi javaslat százhúszezer görög ciprióta hazatérését tenné lehetővé.

A görög ciprióták kárpótlási és tulajdon-visszaszerzési kérelmeit az északi országrész gazdasági felzárkózásáig korlátoznák.

A főtitkár extragaranciákat is ígért a török cipriótáknak, az országrész kapná a szenátusi helyek ötven százalékát, ráadásul csak török származású lehet észak-ciprusi szenátor. A terv korlátlan időre engedné a török hadsereg ciprusi jelenlétét is.

Puccs, megszállás

Ciprus harminc éve szakadt két részre, miután Törökország megszállta a sziget török többségű északi területeit, válaszul a szigetet Görögországhoz csatolni akarók puccsára. Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot 1981-ben kiáltották ki, az államot egyedül Törökország ismerte el.