Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az unió megkegyelmezett a holland coffe shopoknak

2003.11.28. 12:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Tovább üzelmelhetnek Hollandiában a marihuánát és hasist árusító coffee shopok. Az unió engedményt tett: nem vonatkozik rájuk az illegális kábítószerkeresekedelem visszaszorítására elfogadott egyezmény.
Az unió igazságügyminisztereinek tanácsa harmonizálta a tagállamok drogtörvényeit, hogy a közösség hatékonyabban léphessen fel a kábítószerkereskedelem ellen, írja az EUObserver.com. Azt viszont meghagyták a tagállamok hatáskörében, hogy milyen esetben mentesül a büntetés alól az, aki kábítószert állít elő, birtokol vagy kínál fel eladásra, illetve mekkora mennyiség számít büntetendőnek.

Ennek értelmében a közös törvény nem szól bele, hogy a hollandok tolerálják a könnyű drogokat. Franciaország és Svédország pedig elszántan küzdött a tárgyalásokon azért, hogy kötelezzék a hollandokat a coffee shopok bezáratására, mert ott megtűrik a marihuána és a hasis árusítását és fogyasztását. Az AP szerint csak annyit tudtak kiharcolni a holland kormányból, hogy kisebb mennyiségű kábítószer birtoklását is büntethetővé tegyék.

Útlevél-ellenőrzés a coffee shopokban?

Lehetséges azonban, hogy a kenderszármazékok élvezetének kiváltsága a jövőben csak a holland állampolgárokat illeti majd meg. Piet Heim Donner holland igazságügyminiszter elmondta, hogy kormánya szeretné visszaszorítani az országot megcélzó drogturizmust, ezért annak törvénybe iktatását tervezik, hogy a coffee shopokban külföldiek ne vásárolhassanak kábítószert, írja az EUObserver.com.

Szigorúbb büntetési tételek

A miniszterek egyezményének értelmében az unióban egységesen egytől három évig terjedő börtönnel büntetik a kábítószer terjesztését és előállítását - beleértve a kendernövények vagy kokacserjék termesztését is. Nemzetközi csempészet vagy nagyobb mennyiség esetén öt év a legkisebb kiszabható börtönbüntetés, és tíz évig is terjedhet.

Az EUOBserver.com beszámolója szerint Roberto Castelli olasz igazságügyminiszter lelkesen üdvözölte a megállapodást, mivel nem bízott abban, hogy könnyű lesz megegyezni. Értékelése szerint a törvény "megfelelő eszközt" ad az unió kezébe a kábítószerkereskedelem elleni harchoz.