Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gazdasági növekedés és munkanélküliség a bővítés után

2003.11.11. 10:23
Nagyobb gazdasági növekedés és több munkanélküli - ezt vetíti előre a bővítés hatásaival kapcsolatban a bécsi Összehasonlító Nemzetközi Gazdasági Intézet.
Az intézet alelnöke, Peter Havlik szerint a 2004 májusában csatlakozó 10 ország régóta várt lökést ad a vontatott uniós gazdasági növekedésének. A jövőbeni EU-országok gazdasági növekedése átlagosan két százalékkal magasabb mint az uniós adat, és ez várhatóan így is marad hosszabb időn keresztül. Ezen országok növekedési potenciálja gazdasági dinamizmust kölcsönöz az egész uniónak, annak ellenére, hogy az új tagok gazdaságai az összeurópai GDP-nek csupán öt százalékát adják.

Az euró bevezetése tovább halasztódik?

Kevésbé pozitív gazdasági vonatkozása a bővítésnek az új tagok magas munkanélküliségi aránya. Míg az EU-ban a munkanélküliségi ráta 5 százalék körüli, a csatlakozóknál 15 százalék, és a trend - mondják a szakértők - a gyors gazdasági növekedés mellett sem változik jelentősen.

Politikai szempontból a szakértők úgy vélik, hogy az integráció az országjelentések nem túl kedvező értékelése ellenére is simán megtörténik. Az új tagországokban viszont késleltetni kell majd az euró bevezetését, hiszen gazdaságuk nem tudja elég gyorsan teljesíteni az új pénznem elfogadásának gazdasági feltételeit.