Valér
4 °C
8 °C

Lemondott a cseh uniós biztosjelölt

2004.02.21. 11:48
A cseh európai uniós biztosjelölt Milos Kuzvart lemondásáért elsősorban Vladimír Spidla kormányfőt terheli a felelősség - állítják egybehangzóan a szombati prágai lapok.
"Milos Kuzvart lemondása elsősorban Spidla miniszterelnök nagy veresége. És nem ez az első a sorban. Az ok pedig mindig ugyanaz. Spidla gyönge jelölteket állít fontos tisztségekbe, hogy megfeleljen a Cseh Szociáldemokrata Párt egymással veszekedő két táborának. Ez a taktika ismételten csődöt mondott" - írja liberális Mladá Fronta Dnes. Spidla volt az, aki a párt egy részének és a koalíciós partnerek ellenkezése ellenére is keresztülvitte, hogy Kuzvart legyen a cseh uniós biztos. Tehát egyértelműen Spidla az, akit "Kuzvart jelöléséért és később kudarcáért a legnagyobb felelősség terhel".

Spidla hibája

A mostani kudarc súlyosabb, mint amilyen Spidlát és a szociáldemokrata pártot érte a tavalyi államfőválasztáson, amikor az elnöki tisztséget végül is Václav Klaus, az ellenzék jelöltje szerezte meg. Akkor Spidla még érvelhetett azzal, hogy a pártban nincs fegyelem, hogy a kulisszák mögött nagy üzletelés folyik. Most nem érvelhet semmi ilyesmivel. Mindkét kudarc oka egybevág: Spidla a rendkívül fontos tisztségbe egy másodosztályú személyiséget jelölt - szögezi le a lap.

A konzervatív Lidové Noviny szerint Spidla és Kuzvart mellett Cyril Svoboda külügyminiszter is vesztese a dolognak, mert még akkor is bírálta Kuzvartot, amikor - tisztségéből eredően - már szolidárisnak kellett volna vele lennie.

Általános a cseh lapok azon véleménye, hogy az ügy igen kellemetlen Csehország számára és sérti a nemzeti érdekeket. A kommentátorok szerint Kuzvart nem azért mondott le, mert nem érezte maga mögött a kormány támogatását, hanem egész egyszerűen azért, mert nem tud elég jól angolul, s valószínűleg rájött, hogy a brüsszeli követelményeknek így nem tud majd eleget tenni.