Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Cseh hadjárat a prostitúció ellen

2003.10.14. 10:00
Átfogó hadjáratot kezdeményeztek az illegális szexkereskedelem felszámolásáért a cseh hatóságok. Céljuk az, hogy még a májusi uniós csatlakozás előtt megtisztítsák az immár hírhedetté vált övezeteket a prostituáltaktól.
A Fantine Hadművelet során Csehországban 435 éjszakai bárban razziáztak a hétvégén. Négyezernél több személyt igazoltattak, főként a cseh szexkereskedelem központjaként számon tartott Prágában és a német, valamint az osztrák határ mentén.

Az érintett övezetek fokozott ellenőrzését folytatjuk, nem akarunk veszélyes és megbízhatatlan partnerként lépni az Európai Unióba - nyilatkozta a rendőrségi akció vezetője.

Határmenti szexturizmus

Csehországban olyan embercsempész-hálózatok működnek, amelyek tagjai nőket rabolnak el a Balkánon és Ukrajnában, majd az áldozatok útlevelét elkobozzák, és prostitúcióra kényszerítik a nőket. Az utóbbi években a szexkereskedelem különösen a határ menti településeken virágzott fel. A hajdanában Franz Kafkáról híres Prága mára a brit "kanbulik" helyszínévé vált.

Fantine hadművelet

A cseh hatóságok erős német nyomásnak voltak kitéve, hogy számolják fel a balkáni állapotokat, s ez a mostani tisztogatással megkezdődött. Stanislav Gross belügyminiszter tartózkodási engedélyt ígért azoknak az illegálisan Csehországban tartózkodóknak, akik segítik a hatóság nyomozómunkáját.

A Victor Hugo Nyomorultak című művében szereplő prostituáltról elnevezett Fantine hadművelet során 96 személyt tartóztattak le, s mintegy húsz esetben embercsempészet és kerítés miatt emeltek vádat. A rajtaütések során fegyvereket, hamis személyazonossági igazolványokat és eurókötegeket is találtak.