Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Uniós csendőrség mehet a válságövezetekbe

2003.10.13. 12:03
Az Európai Unió hamarosan saját csendőrséggel vehet részt a nemzetközi válsághelyzetek utáni békefenntartó és rendteremtő missziókban. A tagállamok egyetértenek a kezdeményezéssel, már csak a részleteket kell kidolgozni.
Az uniós erőt olyan területeken és helyzetekben lehetne bevetni, ahol a katonai béketeremtő missziók már lezajlottak, de a rendfenntartás és stabilizáció érdekében félig katonai, félig rendőri feladatokat kell ellátnia a hatóságoknak. Ilyen például a Balkán, ahol jelenleg 500 európai rendőr teljesít szolgálatot.

A kezdeményezés a franciáktól származik. A La Croix című párizsi lap már nyár elején megszellőztette, hogy Michele Alliot-Marie védelmi miniszter asszony tárgyalásokat kezdett az ügyben a Franciaországhoz hasonlóan jelenleg is csendőri erőkkel rendelkező Olaszországgal, Spanyolországgal és Portugáliával. A tervek szerint az uniós csendőri erő gerincét ezen országok alakulataiból állítanák fel. A kezdeményezéshez az új tagállamok is csatlakozhatnának hasonló típusú erőkkel, mint pédául a biztonságpolitikai együttműködésben eddig is aktív Lengyelország, de a franciák Hollandia, Belgium és Németország segítségére is számítanak.

Alliot-Marie szerint a tervezett feladatok ellátásához ezer fő elegendő lenne. A miniszterasszony szerint a csendőrség szolgálatait a NATO is igénybe vehetné, ha szükség van rá, ezzel viszonozhatná az EU a NATO-nak az unió katonai erejének működtetéséhez nyújtott segítségét és ez is javíthatná a két szervezet viszonyát.

A javaslatot az uniós védelmi miniszterek legutóbbi ülésén vetette fel hivatalosan a francia miniszterasszony, és a Le Monde című francia napilap értesülései szerint azt kedvezően fogadták. A tizenöt jelenlegi és a tíz leendő tagállam illetékesei úgy határoztak, hogy munkacsoportot állítanak fel, hogy megvizsgálják a tervezet kivitelezhetőségét. A Le Monde úgy tudja, hogy nincs különösebb elvi vita a tagállamok között a kezdeményezéssel kapcsolatban, így annak megvalósítása elsősorban a gyakorlati részletek kidolgozásán múlik.

Franciaország a Le Monde szerint azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az erő kialakításában nem vesz részt minden uniós tagállam, hanem egyfajta szorosabb együttműködésként országoknak csak egy csoportja kapcsolódik be a programba. (A csendőri erő mindazonáltal kifejezetten uniós alakulatként működne.) Ha így történne, a résztvevők a többsebességes integrációra teremtenének újabb példát a Gazdasági és Pénzügyi Unió, illetve a schengeni egyezmény után - a többsebességes integráció lényege, hogy a tagországok közül kettő vagy több a "kötelező" unióson túlmutató, szorosabb együttműködésre lép. Ennek külön jelentőséget adna az, hogy a két másik uniós pillér - a gazdasági-intézményi, illetve a bel- és igazságügyi - után a kül- és biztonságpolitika területén is lenne példa a fokozott együttműködésre.