Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Dánia kiléphet az EU-ból

2005.03.19. 16:53
A dánok 33 százaléka támogatja az EU-alkotmányt, 21 százalékuk ellenzi, és 46 százalék a bizonytalanok aránya. A miniszterelnök figyelmeztet, az euró bevezetéséről szóló népszavazás előtt is az igen válasz többségét jelezték a közvélemény-kutatások, de a dánok végül elutasították a közös pénzt. Anders Fogh Rasmussen szerint ha a közös alkotmányra is nemet mondanak, a kilépés marad az egyetlen lehetőség.

Dániának ki kell lépnie az Európai Unióból, ha az európai alkotmányt elutasítják a szeptember 27-re kitűzött népszavazáson, mondta a dán miniszterelnök az egyik vezető osztrák napilapban szombaton közölt interjúban.

Az ország máris több fontos területen élvez mentességet az uniós szabályozás alól, így legközelebb már nem lesz más választás, mint kilépni az EU-ból, indokolt Anders Fogh Rasmussen a konzervatív Die Pressének. Példaként említette az euróövezet, a közös védelmi politika és a bel-és igazságügyi együttműködés területén élvezett kedvezményeket. A dán miniszterelnök amúgy támogatja az új uniós alapszerződést.

A dánoknál soha nem lehet tudni

A közvélemény-kutatások szerint az alkotmány támogatói csekély többséget élveznek az ellenzőkhöz képest, de "ha Dániáról van szó, soha nem lehet tudni" - mondta Rasmussen. A dánok 1992-ben elutasították az Európai Közösségből Európai Uniót létrehozó maastrichti szerződést, 2000-ben pedig az euróra mondtak nemet.

Az euróról szóló szavazás előtti közvélemény-kutatások mindkétszer az igenpártiak többségét jelezték, az utolsó pillanatban mégis az ellenzők kerekedtek felül, emlékeztetett a dán kormányfő.

46 százalék nem tudja, hogy szavaz

Egy hétfőn megjelent felmérés szerint az EU-alkotmány kérdésében a dánok 46 százaléka a bizonytalanok táborába tartozik, a támogatók aránya 33 százalék, míg 21 százaléknyian sorolják magukat az ellenzők közé.

A dán parlamenti pártok nagy többsége szintén az alapszerződés elfogadása mellett érvel, közülük egyedül a szélsőjobb Dán Néppárt és az egykori kommunista Egység Listája ellenzi azt.