Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Újra terítéken a dán EU-biztos-jelölt összeférhetetlenségi ügye

2004.09.16. 14:49
A dán sajtó olyan levelezés birtokába jutott, amely arról tanúskodik, hogy állami szervek több ponton megváltoztatták, kiigazították Mariann Fischer Boel, az agrárbiztosnak jelölt dán politikusasszony agrárérdekeltségeiről írott "független" szakértői jelentést.
A dán média olyan leleplezéssel rukkolt elő, amely megkérdőjelezi a korábbi "független" jogi véleményt Mariann Fischer Boel agrárérdekeltségeivel kapcsolatban. Röviddel azután, hogy augusztusban Jose Manuel Barroso nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság tagjainak munkamegosztását, támadások kereszttüzébe került az agrárbiztosnak jelölt dán politikusasszony, aki tulajdonosa egy uniós támogatást élvező farmergazdaságnak.

204 hektár

Akkor Boel asszony könyvszakértői olyan jelentést készítettek, amely meggyőzte az Európai Unió jogászait: a jelöltnek nem származik jövedelme az agráriumból, a 204 hektáros gazdaságot a férje üzemelteti, ő fizet adót utána, és ő veszi fel az évi 60 ezer eurós EU-támogatást. Boel asszony azzal is érvelt: ez a családi vállalkozás nem volt akadálya annak, hogy korábban Dánia mezőgazdasági minisztere legyen.

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök hivatalos nyilatkozatban hárította el az összeférhetetlenségi vádat, és Barroso ezután EU bizottsági elnök is teljes bizalmáról biztosította Boelt.

Kozmetikázott anyag

A dán sajtó most olyan levelezés birtokába jutott, amely arról tanúskodik, hogy állami szervek több ponton megváltoztatták, kiigazították a "független" szakértői jelentést, és ez a kozmetikázott anyag került a brüsszeli hivatalnokok asztalára. Koppenhágában nő az aggodalom, vajon az október első felében esedékes európai parlamenti vizsgán "átmegy-e" jelöltjük.

Nemrégiben Magyarorszégon is belpolitikai vihart kavart egy vezető politikus vitatott gazdasági ügye. Wekler Ferenc, a parlament szabad demokrata alelnöke egy fölszerzése után felvett állami támogatás ügye miatt kényszerült lemondásra. A szabad demokrata politikus, illetve családtagjai több mint 270 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak szőlőtelepítésre. Mint később kiderült, Wekler annak a falunak a szekszárdi borvidékhez csatolásáért is lobbizott, ahol újonnan vásárolt földjei, szőlői fekszenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!