Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Taxisbotrány Dániában

2003.11.24. 09:36
Dániában egy teljesen ártatlannak tűnő mondat kavar mostanában óriási viharokat, mert a mögötte felsejlő ügy azt mutatja: a dánok között jelentős számban vannak idegenellenesek, kirekesztők.
"Egy taxit szeretnék magamnak és a kutyámnak" - ez egy teljesen hétköznapinak tűnő kijelentés. Azonban - mint egy dán napilap nyilvánosságra hozta - a koppenhágai taxistársaságok nagy részénél a fenti közlés sajátos értelmet nyert: ha valaki ezzel a mondattal telefonált hozzájuk, tudták, hogy az illető olyan taxit akar, amit nem külföldi bevándorló vezet.

Bevallották

A lap által megkérdezett kilenc taxiscégből öt kijelentette, hogy ha a kliens ezt kéri, ő hajlandó dán sofőr vezette taxit küldeni érte.

A baloldali szervezetek azonnal felháborodott tiltakozásba kezdtek, a koppenhágai önkormányzat egyes tagjai pedig bojkottot hirdettek a cégek ellen. S noha a dán kabinet nem éppen bevándorláspárti jellegéről ismert (nemrégiben jelentősen megszigorította az erre vonatkozó szabályokat), még a kormány integrációs minisztere, Bertil Haarder is leszögezte: nem lehet visszautasítani egy taxisofőrt csak azért, mert külföldi származású.

Visszakoznak

Az öt érintett taxiscégből négy most buzgón fogadkozik, hogy felülvizsgálják álláspontjukat. Az ötödik, egy kis, mindössze hat kocsit működtető, s az egyik elővárosban, Kögében fuvarozó vállalkozás viszont kitart az eddigi módszerek mellett. Tulajdonosa, Benny Larsen szerint ha valaki mindenáron dán születésű taxisofőrt akar, akkor nem a cég, hanem a megrendelő a rasszista - de a kérés teljesítését semmilyen jogszabály sem tiltja.

Mercedes vagy Opel?

Larsen váratlan segítőtársra is talált, méghozzá Köge szociáldemokrata polgármestere személyében: az illető a Le Monde című francia lap beszámolója szerint elmondta, hogy ha két taxi áll az út mentén, az egyik egy fehér, a másik meg egy fekete sofőrrel, akkor neki igenis joga van választani. "Végül is én fizetek, vagy nem? Ez olyan, mint amikor előnyben részesítem a Mercedest az Opellel szemben" - vonta meg a párhuzamot.

Pia Kjaersgaard, a szélsőjobboldali Dán Néppárt vezetője elégedetten szemléli a botrány terebélyesedését, s van is oka az örömre: az elmúlt hetekben 9,6 százalékról 12,3 százalékra nőtt pártja népszerűsége.