Ágnes
-1 °C
2 °C

Határozottabb lépéseket vár a magyar kormánytól Brüsszel

2005.02.16. 14:01
A magyar kormány terveihez képest további lépéseket vár Budapesttől az Európai Bizottság ahhoz, hogy hazánk államháztartási hiánya 2008-ra az eurócsatlakozáshoz szükséges 3 százalék alá csökkenjen, jelentették be szerdán Brüsszelben. Draskovics Tibor pénzügyminiszter a brüsszeli ajánlás-tervezetből azt olvasta ki, hogy az megerősíti a kormány törekvéseit.
Mint emlékezetes, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa nemrégen elmarasztalta Magyarországot, amiért nem tudta az eredetileg tervezetteknek megfelelő mértékben csökkenteni államháztartási hiányát. Az uniós költségvetési eljárásnak megfelelően ezután az Európai Bizottság feladata volt, hogy új ajánlásokat fogalmazzon meg Budapest számára, az új helyzet fényében.

Túl optimista

A Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott ajánlása további lépéseket vár Magyarországtól, túl azokon, amelyek a Pénzügyminisztérium decemberi, 2004-2008-re vonatkozó fiskális programjában (az úgynevezett konvergenciaprogramban) szerepelnek. Brüsszel szerint ugyanis nem teljesen reális az a magyar terv, hogy 2008-ra 3 százalék alá csökkenjen az államháztartás hiánya (ez a 2010-es eurócsatlakozás feltétele).

"Bár a programban felvázolt kiigazítási pálya és mindenekelőtt a 2005-ös évre megcélzott 4,7 százalékos hiány megfelelőnek tekinthető a deficit 2008-ra történő kijavítására, a program fiskális alapállása nem tűnik elégségesnek a terv hiteles végrehajtásához és annak biztosítására, hogy 2008-ra a GDP 3 százaléka alá süllyedjen a hiány" - húzza alá a bizottsági értékelés.

Ez azt jelenti, hogy a Bizottság nem utasítja el, úgy ahogy van, a magyar fiskális konszolidációra vonatkozó terveket, de úgy érzi: azok túl optimisták és nem biztos, hogy hitelesen végigvihetők a gyakorlatban. Míg az inflációs várakozásokat reálisnak érzik Brüsszelben, a gazdasági növekedési prognózisok mindig a "felső határon mozognak", a mozgástér pedig mindenütt szűk. "A kiadási és bevételi célok hitelessége is aggodalom tárgya, miután ezeket a célokat az előző években jelentős mértékben elvétették" - áll a papírban. Óvatosságra intenek az adócsökkentési tervekkel kapcsolatban is.

Nincs átfogó stratégia

A Bizottság abban sem teljesen biztos, hogy a beígért kiadáscsökkentéseket következetesen végre fogják hajtani - viszont a magyar program végrehajtása ezekre is épül. Brüsszel rámutat, hogy az idei büdzsébe bevett reformintézkedések végrehajtása még egyáltalán nem biztosított - és egyébként sem támasztja őket alá átfogó stratégia.

A Bizottság lépéseket vár Magyarországtól az államháztartás egészének, az egészségügy és az oktatás reformjának terén, mert hosszútávon csak ez teszi lehetővé a stabil pénzügyeket (amint azt egyébként Draskovics pénzügyminiszter is többször elismerte). De Brüsszelben úgy látják, hogy ezek az átfogó reformok alighanem a választások utánra fognak halasztódni.

A Bizottság ajánlását az uniós pénzügyminiszterek tanácsának kell majd jóváhagynia. Ugyanakkor Magyarországnak, mivel nem tagja az eurózónának, nem kell szankcióktól tartania, ha nem tartja be pontosan az EU fiskális szabályait (hacsaknem a szabálysértés nagyon súlyos és elhúzódó). A Tanács - várhatóan március 8-i - jóváhagyását követően Magyarországnak négy hónapja van, hogy korrekciókat eszközöljön a fiskális programban.

A magyar tervek szerint az államháztartás hiánya 4,7 százalék lesz 2005-ben, 4,1 százalék 2006-ban, 3,4 százalék 2007-ben és 2,8 százalék 2008-ban - szemmel láthatóan kicsit tehát a mozgástér az időszak végére (3 százalék a plafon).

Draskovics: Brüsszel támogat

Az ajánlásban foglaltak összeségében határozott megerősítését jelentik a magyar pénzügyi kormányzat törekvéseinek - értékelte a brüsszeli híreket Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint a bizottság is úgy látja, hogy 2008-ra Magyarország teljesítheti a konvergencia-programot, igaz, ehhez sok erőfeszítésre, és arra van szükség, hogy a kormány szigorú költségvetési fegyelmet tartson.

A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor Brüsszel több kockázatot lát: míg az adóbevételeket illetően a magyar kormány sem teljesen biztos az előirányzatok teljesítésében, azt az unióval szemben a PM-ben egyértelműnek látják, hogy a költségvetési intézmények bérköltségei nem jelentenek majd a tervezettnél nagyobb terhet.

Nem kell zárolás

Az ajánlás-tervezetben nem szerepel a brüsszeli sajtóközleményben valóban említett további 0,5 százalékpontos hiánycsökkentés - mondta Draskovics Tibor, aki szerint az unióban is előfordulhatnak kommunikációs hibák (az ajánlás egy korábbi, kedden kiszivárgott verziójában még szereplő 0,5 százalékos érték a szerdai, végső papírban már valóban nincs benne - a szerk.). A pénzügyminiszter szerint nem lesz szükség a költségvetésben zárolásokra, a kötelező tartalékképzési rendszer biztosítja a kellő szabadságot a kormánynak az esetleges nem várt kockázatok kezelésére. Azaz amennyiben a kiadási oldalon nem várt tételek jelennek meg, a minden költségvetési szervnél kötelezően képzett tartalékokból a kormány szerint azokat fedezni lehet, ha pedig a kiadások nem nőnek, a tartalékolt összegek felhasználthatók az adott intézménynél.