Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

A költségvetési hiány gyorsabb lefaragását akarja Brüsszel

Az Európai Bizottság - a magyar tervekkel egybecsengően - 2008-ra akarja 3 százalék alatt tudni a magyar költségvetési deficitet. Brüsszel összességében elfogadhatónak tartja a Pénzügyminisztérium elképzeléseit ennek megvalósítására, de a biztonság kedvéért agresszívabb hiánycsökkentést javasol.
Az Európai Bizottság csütörtöki ülésén bírálta el az új tagállamok közül azoknak a költségvetési terveit, amelyeknek a büdzséje az uniós szabályok által megengedett 3 százaléknál nagyobb hiányt mutat. Magyarország deficitje 2003-ban 5,9 százalék volt, idén pedig 4,6 százalékra várható.

A Pénzügyminisztérium által májusban benyújtott úgynevezett konvergenciaprogram felvázolja, hogyan képzeli a magyar kormány a költségvetési hiány lefaragását, ami feltétele az euróövezethez való csatlakozásnak. E tervek szerint a deficit csak 2008-ban csökkenne a maximálisan elfogadható 3 százalék alá, pontosan 2,7 százalékra.

Óvatos jóváhagyás a PM terveinek

A Bizottság csütörtökön gyakorlatilag jóváhagyta ezt a forgatókönyvet, noha csak óvatosan. A Pénzügyminisztérium elképzeléseit összességében elfogadhatónak minősítette, bár a középtávú gazdasági növekedési várakozásokat kissé optimistának tartja. A 2008-as cél elérése a Bizottság szerint némileg kockázatos, különösen, ha nem sikerül teljesíteni a 2004-es célkitűzéseket (4,6 százalékos költségvetési hiány és 3,3-3,5 százalékos gazdasági növekedés).

Probléma az is, hogy 2008-ban is csak kicsivel - három tizeddel - csökkenne 3 százalék alá a deficit, így "bármilyen negatív fejlemény a gazdaságban vagy a költségvetés alakulásában megakadályozná a célkitűzés teljesítését. Ezért a programban vázolt költségvetési politika nem biztos, hogy elégséges lesz a hiány 3 százalék alá csökkentésére, vagyis minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy felgyorsuljon a költségvetés konszolidációja". (Idézet a döntés szövegéből.)

Lassan az adócsökkentéssel

Brüsszel ezért azt javasolja, hogy a magyar kormány legyen "óvatos" adócsökkentési terveivel: csak akkor hajtsa őket végre, ha biztosan látni, hogy a költségvetés hiánya a terveknek megfelelően csökken.

A Bizottságnak csak ajánlási joga van a tagállamok költségvetési politikájával kapcsolatban. A csütörtöki döntést a tagállamok pénzügyminisztereinek is jóvá kell hagynia, minősített többséggel. A miniszterek legközelebb július 5-én találkoznak Brüsszelben.

Az uniós szabályok elvileg lehetővé teszik, hogy az EU megbüntesse azokat a tagállamokat, amelyek nem tartják be a szigorú költségvetési szabályokat. Ezek a szabályok azonban nem vonatkoznak azokra az országokra, amelyek nem tagjai az eurózónának. A gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos pedig már májusban jelezte, hogy az újakkal szemben mindenképpen engedékenyebbek lesznek, tekintettel "speciális körülményeikre".