Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Az EU jóváhagyta a magyar kiadáscsökkentési terveket

Az Európai Unió 2008-ig adott időt Magyarországnak, hogy 3 százalék alá csökkentse költségvetési hiányát. Ez a menetrend megegyezik a Pénzügyminisztérium elképzeléseivel.
Az Unió pénzügyminiszterei hétfő délutáni brüsszeli találkozójukon elfogadták az Európai Bizottság ajánlását, ami alapján Budapestnek 4 éve van, hogy az EU költségvetési szabályai által maximálisan engedélyezett 3 százalék alá csökkentse a költségvetési deficitet. (A deficit 2004-ben 4,6 százalékra várható a Pénzügyminisztérium szerint, 4,9 százalékra Brüsszel szerint.)

A pénzügyminiszteri tanács ugyanakkor sürgette Magyarországot, hogy "ragadjon meg minden lehetőséget, hogy felgyorsítsa a költségvetés konszolidálását", és csak akkor csökkentse az adókat - ahogy a Pénzügyminisztérium tervezi -, ha a költségvetési hiány az elképzeléseknek megfelelően alakul.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter elégedetten kommentálta a Tanács döntését, mondván a magyar program megerősítést nyert. "Ez egy komoly magyar siker" - mondta. Hozzátette: meg tudta válaszolni a többi pénzügyminiszternek azokat a korábbi brüsszeli kritikákat, hogy a program túlságosan optimista gazdasági növekedéssel számol. "Nem tartjuk indokolatlanul optimistának a növekedési jóslatokat; azok az OECD számait veszik figyelembe" - mondta.

Speciális elbánás

Normális körülmények közt a szabálysértő államok nem kapnak ilyen sok időt büdzséjük rendbeszedésére, de az új tagállamokkal az EU kesztyűs kézzel bánik. Egyrészt azért, mert nem tagjai az euróövezetnek, és így egyébként sem igen lehet őket megbüntetni. Másrészt azért - érvelt az állami költségvetési politikát szemmel tartó Európai Bizottság -, mert az újak gazdasága még "átalakulásban" van és uniós csatlakozásuk extra költségeket támaszt számukra.

Magyarországon kívül hat új tagállam büdzséje van még tilosban: Csehország 2008-ig, Lengyelország és Szlovákia 2007-ig, Málta 2006-ig, Ciprus pedig 2005-ig kapott időt. A 3 százalékos limitre azért van szükség, mert az eurózónának - amihez ezek az országok mind csatlakozni akarnak - közös pénzpolitikája van, és így a költségvetési politikát is össze kell hangolni valamennyire.

A hétfői döntés egyébként teljesen egybevág a magyar elképzelésekkel. A Pénzügyminisztérium által nemrég benyújtott korrekciós terv (az ún. konvergenciaprogram) pontosan ugyanezzel a forgatókönyvvel számol. A hiány jövőre 4,1 százalék lenne, 2006-ban 3,6 százalék, 2007-ben 3,1 százalék, 2008-ban pedig 2,7 százalék. Az államadósság az idei 59,4 százalékról 53,7 százalékra csökkenne 2008-ra. (Az államadósság esetén 60 százalék a maximum, de ez az érték korántsem olyan fontos, mint az éves költségvetési hiány.)

Olaszország megúszta, Görögország nem

Kritikusabb kérdés volt Olaszország (az eurózóna tagja és a negyedik legnagyobb európai gazdaság), amelynek költségvetés idén szintén tilosba tévedhet. Róma azonban megúszta az előzetes figyelmeztetést, mert megígérte, hogy mindent megtesz a kiadások visszafogására. Az olasz kormány hamarosan 5,5 milliárd euró értékű megtakarítási csomagot terjeszt be a parlament elé, és további 2 milliárd euró adminisztratívkiadás-csökkentésre tett ígéretet.

Az eurózónához tartozó Görögországgal szemben szintén elindult a túlzottdeficit-eljárás a magas költségvetési hiány miatt. Athénnak legkésőbb 2005-re 3 százalék alá kell csökkenteni a deficitet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!