Géza
-12 °C
-4 °C

Dávid: Ki vezeti az országot az EP-választás után?

2004.05.17. 21:03
Az MDF választ vár arra, hogy az európai parlamenti választás eredménye érinti-e a kormányfő személyét és a kormány struktúráját - mondta Dávid Ibolya hétfő este Mátyásföldön, egy lakossági fórum előtt megtartott sajtótájékoztatón.
"Az MDF az MSZP-től választ vár arra, hogy az európai parlamenti választás eredménye érinti-e a kormányfő személyét, és az MDF választ vár arra is, hogy érinti-e a kormány struktúráját" - jelentette ki az MDF elnöke.

Joguk van tudni

Dávid Ibolya utalt a Frankfurter Allgemeine Zeitung írására, mely szerint Medgyessy Péter miniszterelnök tudatában lehet annak: politikai sorsa már nem sokkal a június 13-i európai parlamenti választások után eldőlhet. Hangsúlyozta: az MSZP "felelős politikai erő, ezért nem bújhat el ez elől a válasz elől". "Az embereknek joguk van tudni, ki fogja vezetni az országot a választás után" - tette hozzá.

Ki váltott rendszert?

Kifogásolta Horn Gyula volt kormányfő kijelentését, miszerint a szocialisták tették a legtöbbet a rendszerváltozásért. Az ellenzéki politikus azt mondta: lassan kezd kialakulni az az abszurd helyzet, hogy a szocialisták vesznek össze azon, melyik szárnyuk váltott rendszert.

"Ha Horn Gyula volt miniszterelnök nemcsak a Cölöpök című könyvét olvassa, hanem az ellenzéki kerekasztal jegyzőkönyveit, a nemzeti kerekasztal jegyzőkönyveit, vagy Antall Józsefnek a Modell és valóság című könyvét, akkor valószínűleg ő is belátná, hogy az MSZMP soha nem akart rendszerváltozást" - mondta Dávid Ibolya. Hozzátette: az MSZMP utódpártja, az MSZP, felismerve azt, hogy a gazdasági reformok utat törtek maguknak, hogy a politikai reformok égetően szükségessé váltak 1988-89-ben, megadták magukat a rendszerváltó folyamatnak.

Mint mondta, várja, hogy a másik rendszerváltó párt, az SZDSZ hogyan értéki Horn Gyula ezen mondatát.

Minimális különbséggel vezet a Fidesz az MSZP előtt
A többség elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének az EP-választások. A legelszántabb szavazók az idősebbek, a magas iskolai végzettségüek, és a szocialista szimpatizánsok, derül ki a Political Capital megbízásából készült Capital Research április végi közvélemény-kutatásából. Támogatottság tekintetében a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz fej-fej mellett halad (a kormánypárt 28, az ellenzék vezető pártja 30 százalékot kapna, ugyanakkor a biztos pártválasztók 33-33 százaléka szavazna a két pártra az EP-választáson). Akár a teljes mintát tekintjük, akár a biztos szavazókat, illetve a biztos pártválasztókat, a különbség a statisztikai hibahatáron belül van. A Dávid Ibolya nevével fémjelzett MDF listára a teljes minta 9, a biztos pártválasztók 8 százaléka szavazna. A Demszky Gábor vezette SZDSZ-es lista esetében ugyanez az arány 8-8 százalék