Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Diszkó a templomban

2003.10.07. 11:04
Rohamosan csökken a hívők száma és ennek következtében az egyházak pénzügyi támogatása Nyugat-Európában. A protestáns gyülekezetek a személyzet leépítésével, létesítmények eladásával vagy bérbe adásával kísérlik meg a csőd elkerülését.
Az észak-német protestáns egyház adókból származó jövedelme 1992 óta folyamatosan csökken. Tizenegy évvel ezelőtt a fizetésekből levont és az egyháznak juttatott adó 380 millió eurónak megfelelő márka volt, idén 340 millióra apadt ez az összeg, jövőre 285 millió euró a tervezett bevétel. A különbség a hívők megfogyatkozásából adódik: jelenleg a hamburgiak 35 százaléka tartozik a protestáns egyházhoz, korábban ez az arány kétszer ekkora volt.

Eladni Istent?

Sok plébániánál a bevételek ma már a költségeknek csupán 90 százalékát fedezik - állítja az egyház. A gazdasági helyzet miatt rákényszerülnek, hogy értékesítsenek, vagy bérbe adjanak egyes épületeket. A legtöbb plébánia már korábban felismerte ezt a lehetőséget és a pénzügyi hiányt a templom körüli épületek bérbeadásából fedezte. Egy hívő, akit egy eladásra felkínált templomban kereszteltek, felháborodottan nyilatkozott az egyik hamburgi napilapnak: "Egy templom nem irodaház, amitől csak úgy egyszerűen megszabadulunk, ha már nincs rá szükség. Mintha eladnánk Istent."

Sok templom, kevés hívő

A német protestáns egyház egyelőre arról próbálja meggyőzni gyülekezeteit, hogy a hívők megfogyatkozása miatt feleslegessé váló templomokat más felekezeteknek, például a görög-katolikusoknak adják el. Abban mindenki egyetért, hogy Hamburgban túl sok a templom. A második világháború után attól a gondolattól vezérelve építettek sok templomot, hogy bárki a lakóhelyétől legfeljebb ötpercnyi sétára felkereshesse Isten házát. Míg a második világháború előtt Hamburg legnagyobb városrészében 40 templom volt, most 80.

20 százalékos leépítés

Az egyház személyzetének 20 százalékos csökkentésével is próbál takarékoskodni. Senkit nem küldenek el, de a nyugdíjba vonulók helyett nem vesznek fel új alkalmazottat. A plébániák számát 80-ról 65-re, a lelkészekét pedig 130-ról 100-ra csökkentenék. A hamburgi probléma nem egyedülálló. A nyugat-európai egyházak fogyatkozó közösségük miatt egyre nagyobb gondban vannak. Ma már nem ritkaság, hogy egyes európai országokban diszkókat rendeztek be a templomokban.