Gerzson
-3 °C
2 °C

Uniszex biztosítási tarifák a nemi diszkrimináció ellen

2003.12.03. 14:29
Az Európai Unió véget akar vetni a nők és férfiak megkülönböztetésének a hétköznapi üzleti életben. Az Európai Bizottság nemrég jóváhagyott törvényjavaslatának fő célja, hogy azonos biztosítási díjtételek, úgynevezett uniszex tarifák vonatkozzanak mindkét nembéliekre, és a bankügyleteknél is azonos jogokat élvezzenek a férfiak és a nők.
Anna Diamantopoulu, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa áttörésnek minősítette a törvényt a nemek egyenjogúsítása terén. Hevesen támadta a biztosítási szakmát, amely szerinte azért bírálja direktívát, mert az "tabukat dönt le."

Férfiak hátrányban

Ugyan a bank- és biztosítási ügyleteknél főleg nőket érte hátrányos megkülönböztetés, az irányelv a férfiakat is védi, mivel a biztos szerint tarthatatlan, hogy a fiatal férfiak magasabb tarifával köthetnek biztosítást az autójukra, mint a nők, illetve az, hogy a férfiak a nőknél öt évvel később jogosultak szociális lakásra.

Hazudik a statisztika

Diamantopoulu szerint a magán nyugdíjbiztosítók által a nőkre kiszabott magasabb díjtételek sem igazolhatók azzal, hogy a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. Szerinte semmi bizonyíték nincs arra, hogy a nők biológiai okból élnek tovább, mivel mindkét nem képviselőinek 86 százaléka nagyjából ugyanabban a korban halálozik el.

A várható élettartamot nem csak a nemi hovatartozás, hanem az életmód, a táplálkozás, a lakhely és a foglalkozás is döntően meghatározza, és ha ezeket a körülményeket figyelmen hagyják a számításoknál, akkor a nők átlagosan csak két évvel élnek tovább a férfiaknál. Ráadásul sok biztosítótársaság elavult élettartam-táblázatokat alkalmaz, amelyek nem jelzik, hogy a nemek várható élettartama közötti különbség fokozatosan csökken. A biztos szerint ezért megengedhetetlen a nemek szerini megkülönböztetés az életbiztosításoknál.

A nőknek akár egyharmaddal magasabb díjtételeket kell fizetniük a magán egészségügyi ellátásban a szülési költségek miatt, ami a biztos szerint egyrészt diszkriminálja a szülő nőket, másrészt ahhoz a férfiaknak is kőkeményen "közük van". Az állami egészségügyi ellátás ezzel szemben nem ismerti a nemek szerinti megkülönböztetést ezen a téren.

A bankok nem bíznak a nőkben

A bankügyletek során is sok esetben "gyengébb nemként" kezelik a nőket - mutatott rá Diamantopoulu. Várandós nőktől megtagadják a jelzálogot, részmunkaidőben dolgozók csak kevesebb hitelhez juthatnak, és gyakrabban követelik meg a nőktől kezes vagy zálog felmutatását.

Az egyéb szolgáltatások terén is egyenlő elbánást írna elő az unió, például kötelezővé tennék az azonos belépődíjak alkalmazását.

Az új jogszabály értelmében egységesen ugyanazok a játékszabályok lesznek érvényben a vállalatok számára is. Egyes tagállamok azért várták az uniós direktívát, mert attól féltek, hogy ha egyedül lépnek fel a nemi diszkrimináció ellen, akkor gazdasági versenyképességük hátrányba kerül a többi tagállammal szemben.

Az egyenlőség határai

Azt viszont nem tiltanák meg, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak az egyik nemnek kínáljanak, maradhatnak például a csak női vagy csak férfi napok a szaunákban, és a fodrásznál is megmarad a különbség a hajvágási tarifákban. Kikerültek a javaslat hatálya alól a nőket kitiltó magán férfiklubok is, mivel Brüsszel belátta: lehetetlen rávenni például Nagy-Britanniát, hogy feladja a férfiuralom ilyen bástyáit, amelyek ugyanúgy hozzátartoznak a brit tradíciókhoz, mint a fogadóirodák vagy az ebfuttató versenyek.

Az unió nem tud fellépni a nők szexista és diszkriminatív ábrázolása ellen sem a médiában és a reklámokban. Mint azt a szociális ügyek biztosa elmondta, ehhez hiányzik a jogalap és a politikai szándék is, és a "sok közhely és előítélet" ellenére "a társadalmi beállítottságot nem lehet egyik napról a másikra törvényi úton megváltoztatni."

Az EU szociális ügyekért felelős biztosai várhatóan jövőre vitatják meg a Bizottság egyenjogúsítási javaslatait, és a Reuters szerint 2005-re fogadhatja el az EU az üzleti emancipációt. Ettől számítva két éven belül lépne életbe a nemi diszkrimináció tilalma a bankszektorban, és hat éves átmenet után a biztosítási piacon. Mint azt Diamantopoulu elmondta, az unió csak minimális normákat írna elő, az egyes tagországok szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak.