Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Olcsóbb cigarettáért sztrájkolnak a franciák

2003.10.20. 11:48
Történelmi lépésre készülnek a francia dohánykereskedők. A kormány áremelései miatt egzisztenciájukat féltő boltosok sztrájkba lépnek az olcsóbb cigarettáért. Az áremelés a kormány szerint tíz százalékkal csökkentheti a dohányosok számát, az elemzők a feketepiac élénkülését tartják valószínűbbnek.
Sztrájkba lépnek a francia dohányboltosok - írja a BBC. A cigarettaszívók a dohánytermékek hétfői, húsz százalékos áremelése ellen tiltakoznak. A mostani emelés a második a dohánytermékek árának háromfázisú növelésében. A három összefüggő áremelés összességében 50 százalékkal növeli a cigaretta árát.

Válságot okozhat

Franciaországban sokáig európai szinten olcsónak számított a cigaretta - írja a BBC. Az emelés az állam szerint a káros szokás visszaszorítását szolgálja. A történelmi megmozdulásra készülő trafikosok szerint valódi célja azonban az államháztartási hiány betömése.

Az áremelések komoly válságot okozhatnak a cigarettakereskedelemben. A dohányboltosok szövetségének adatai szerint máris 57 százalékkal több kereskedő jelentett csődöt, mint az előző évben.

Életmentő áremelés

"A kormány kimondottan arra törekszik, hogy egyetlen dohányos se maradjon az országban. Reméljük, hogy nem tervezik a 34 000 dohányboltos eltüntetését is" - nyilatkozta a brit hírcsatornának Rene Le Pape, a dohányboltosok szövetségének elnöke.

Bár az utóbbi években enyhe csökkenést mértek, a franciáknak még mindig 42 százaléka dohányzik. A kormány szerint egy 25 százalékos áremelés hatására tizedével csökkenhet a dohányzók száma. "Ez az elkövetkezendő években tízezerrel csökkenheti a dohányzással kapcsolatos halálesetek számát" - nyilatkozta a BBC-nek Jean-Francoise Mattei egészségügyi miniszter.

Fejlődőben a feketepiac

Az áremelés hatására a cigaretta akár 5 euróba is kerülhet majd Franciaországban - azaz drágább lesz, mint a környező országokban. Ez a BBC párizsi tudósítója szerint inkább csak növelni fogja azoknak a francia dohányosoknak a számát, akik inkább külföldön vásárolnak be maguknak, és a feketepiacot is serkentheti.