Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Korlátozták a magyar földpiacot

2004.03.31. 20:47
Három évre elzárja a magyar földpiacot az uniós állampolgároktól a kormány. A Magyarországon termelni kívánó külföldiek három évnyi magyarországi tartózkodás és folyamatos mezőgazdasági munka után szerezhetik csak meg a termőföldet. A korlátozások akár tíz évre is kiterjedhetnek.
Korlátozta az európai uniós állampolgárok magyarországi földtulajdonszerzésének lehetőségét szerdai ülésén a kormány. Az EU-val kötött megálapodás értelmében elfogadott előterjesztés szerint uniós polgár csak azután szerezhet földtulajdont, ha már három éve "folyamatosan és jogszerűen" lakik az országban, a tulajdonszerzést megelőző három évben mezőgazdasági tevékenységet folytatott, emellett Magyarországon önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként letelepszik és a termőföldet más célra nem hasznosítja - mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Távol tartott tőke

Az uniós szerződés értelmében Magyarország hét évig korlátozhatja a külföldiek földszerzését. Az átmeneti időszak a magyarországi és európai földárak árkülönbségének fennmaradása esetén három évvel meghosszabbítható.

Mint elhangzott, az uniós állampolgárok magyarországi földtulajdonszerzéséhez a területi idegenrendészeti hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány, valamint a megyei földművelésügyi hivatal és az adóhatóság igazolása is szükséges.

Nyugdíjra váltják

Gál sikeresnek ítélte a kormány "földért életjáradékot" programját is. A program keretében egy és húsz hektár közötti termőföldeket maximum hárommillió forint értékben lehet életjáradékra váltani.