Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Egyre olcsóbb a kábítószer Európában

2006.11.23. 14:05
Egyes drogtípusok akár feleannyiba is kerülhetnek, mint öt éve, derült ki az EU kábítószerügyi központjának trendkutató jelentéséből. A vizsgálat szerint ismét nőtt a kábítószeres halálesetek száma, a kokain pedig már a második legnépszerűbb drog.

Drasztikusan csökkent a kábítószerek ára Európában, a kokain és az extasy több országban olcsóbb, mint volt 1990-ben, derült ki az EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) csütörtökön publikált ötéves összefoglaló jelentéséből. A 2000-2004 közötti trendeket vizsgáló tanulmány szerint az árcsökkenést a lefoglalások növekedése sem befolyásolta - leginkább azért, mert a termeléshez és a behozatalhoz képest elenyésző - sok esetben százalékosan kimutathatatlan - a lefoglalt mennyiség aránya.

A magyar helyzet

Az EMCDDA jelentéséhez leadott magyar kutatási eredmények szerint 2004-ben A felnőtt lakosság 11-12 százaléka próbált ki illegális drogot. Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogkért munkatársa az Indexnek elmondta, hogy a társadalom a kannabisz származékok fogyasztását (fű, hasis) 2005-ben a többi drog fogyasztásánál kevésbé helyteleníti, azaz szemléletváltozás következett be, egyre többen tesznek különbséget a drogok között. Kiderült, hogy a magasabb iskolázottságuak, és a nagyobb ismerettségi hálóval rendelkezők kevésbé utasítják el a drogfogyasztást, mint a tárasadalom többi tagja.

Az országszerte működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkatársai körében végzett felmérés szerint 48 százalékuk vallotta magát konzervatívnak drogkérdésben, 25 százalék elutasította a drogfogyasztást, míg 27 százalékuk liberális állásponton van. Drogfogyasztók esetében az állam 2005-ben egyéni szociális kiadásra 2 milliárdot, büntetési igazságszolgáltatásra viszont ennek négyszeresét, 7-8 milliárdot költött, mondta Sárosi. A rendőrség 2005-ben 7616 esetben indított eljárást kábítószerrel való visszaélés miatt, de ezek 91 százaléka nem a dílereket, hanem az egyszerű fogyasztókat érintette, jegyezte meg a szakember.

Hasist Portugáliából, ekit Lengyelországból

A vizsgálat szerint az öt éves időszakban a marihuána ára 12, a hasis ára 19, az amfetaminé 20, a kokainé 22, a heroiné 45, az ecstasyé pedig 47 százalékkal csökkent. A jelentés megjegyzi, hogy az árak elemzését nehezíti a kábítószerpiac rejtett jellege, valamint az adatok minőségében országonként tapasztalható változatosság.

A kutatás szerint a kábítószeráraknak nagy a területi szórása. A hasis grammja Portugáliában 2,3 euró (körülbelül 600 forint), Norvégiában viszont 12 eurónál (3200 forintnál) is többet kérnek érte. [Magyarországon 1600-2500 forint között mozog az ára, és emelkedőben van.]

Az extasy az egyik termelőközpontnak számító Lenygelországban tablettánként 3 euró (kb 800 forint), Görögországban és Olaszországban viszont akár 25 eurót (6500 forintot) is elkérnek érte. [Magyarországon 1300-1500 forint egy tabletta.]

A kokain grammja Belgiumban 41 euró ( 10 600 forint), Romániában, Cipruson és Norvégiában viszont akár 100 eurót (26 000 forintot) is elkérhetnek érte. [Magyarországon 13-18 000 az árfolyam.]

Még nagyobb az árkülönbség a heroin esetében, ami a fő szállítási útvonalnak számító Törökországban grammonként 12 euróba (3200 forintba) kerül, Svédországban viszont már 141 eurót (36 500 forintot) is elkérhetnek érte. [Magyarországon 5-9000 forint az ára a heroinnak.]

Keveset foglalnak le

Hogy az árakat miért nem befolyásolják igazán a rendőrségi lefoglalások, azt leginkább a heroinon lehet bemutatni. Miközben Afganisztánban évi 4100 tonna ópiumot termelnek (ez a világtermelés 89 százaléka) Európában 2004-ben, a rekordfogások évében összesen 19 tonna heroint foglaltak le. Ez a világszerte lefoglalt heroin 40 százaléka volt.

Egy kiló heroint átlagosan 10-12 kiló ópiumból állítanak elő, tehát a világszerte lefoglalt mennyiség nem éri el a termelés tíz százalékát. A kokain esetében kicsit jobb az arány, a világtermelést 687 tonnára becslik, Európában 2004-ben körülbelül 74 tonnát foglaltak le.

A Hepatitis C a fő kockázat

Az EMCDDA jelentése kiemelten foglalkozik a drogfogyasztás egészségügyi következményeivel. Bár a kutatók attól tartanak, hogy az intravénás droghasználat során nőhet a HIV-fertőzés esélye, a vizsgálat szerint az újonnan csatlakozott a tűhasználók alig egy százaléka fertőzött, a legmagasabb arány sem éri el az 5 százalékot.

Sokkal nagyobb gondot jelent a Hepatitis C, bizonyos droghasználók körében 60 százalék a fertőzöttek aránya.

Több haláleset

A jelentés legdrámaibb figyelmeztetése szerint "megtorpanni látszik" a kábítószeres haláleseteknél tapasztalt csökkenő tendencia. A 200-2003 között átlagosan 9 százalékos visszaesés után 2004-ben 3 százalékkal nőtt a drogos halálesetek száma. A jelentés szerint Európában évente 7-8000-en vesztik életüket kábítószerfogyaszás miatt - összehasonlításképpen az alkohol csak Magyarországon 1999-ben 16 000 életet követelt.

A felmérés szerint kicsit átalakultak a drogfogyasztási szokások. Bár az Egyesült Államokhoz viszonyítva, ahol a lakosság 14 százaléka került már kapcsolatba a kokainnal, Európában még mindig alacsony a kokainfogyasztók aránya (3 százalék, mintegy tízmillió fő), a régebben exkluzívnak számító kábítószer immár a marihuánaszármazékok után a második legnépszerűbb drog. A jelentés szerint Magyarországon is növekedett a kokainfogyasztás.