Eleonóra
-1 °C
2 °C

Intelmekkel búcsúzott az EKB-tól Duisenberg

2003.11.03. 10:12
Az euróövezet megengedett költségvetési hiányszintjét túllépő tagországokat figyelmeztette még búcsúebédjén is Wim Duisenberg, aki 68 évesen, nyolcéves mandátumának lejárta elõtt vonult vissza az Európai Központi Bank (EKB) élérõl.
Az 1998 óta az Európai Központi Bankot elnöklő Duisenberg az EU tagországok pénzügyminisztereivel elköltött búcsúebéd során felhívta a figyelmet: a nehéz idõk sem indokolják a stabilitási és növekedési paktumban rögzített szabályok módosítását.

A paktum nem játék

- Az egyes országokban jelentkezõ problémák nem voltak teljesen váratlanok már a paktum aláírásakor sem, amikor pedig a körülmények a jelenleginél sokkal kedvezõbben alakultak - mondta a központi bank leköszönõ kormányzója. - Az előírások nem csak a bõséges idõkre, de a szűk esztendõkre is vonatkoznak. A mai gondok nem szolgáltatnak okot arra, hogy játszadozni kezdjünk a szabályokkal - azokat alkalmazni kell, ellenkezõ esetben a paktum felbomlik.

Gazdasági csoda

A leköszönõ kormányzó jelentõs pénzintézményeknél tevékenykedett, mielõtt a Holland Központi Bank tanácsadója, majd 1973 és 1977 között, a kõolajválság idején Hollandia pénzügyminisztere lett. Wim Duisenberg 11 évig volt a Holland Központi Bank kormányzója, ebben a tisztségében tett szert az ország gazdasági csodájának megvalósításáért méltán kijáró hírnévre és elismerésre. Stabil árak és irányadó kamatok, alacsony munkanélküliségi ráta, kiemelkedõ gazdasági növekedés - ezt a holland mintát szerette volna Európában is alkalmazni. Wim Duisenberg kormányzósága idején vezették be az Európai Unió 12 tagországában a közös valutát, az eurót. A holland bankkormányzó helyét Jean-Claude Trichet, a francia jegybank korábbi kormányzója vette át.