Márk
13 °C
28 °C

Két évig korlátozza munkaerőpiacát Hollandia

2004.03.10. 11:18
Akár egy év múlva is enyhülhetnek a holland munkaerőpiacot korlátozó intézkedések. A tervek szerint két évig az újonnan csatlakozók csak olyan munkát vállalhatnak, amire nincs holland jelentkező. Magyarország nem kívánja exportálni szociális problémáit, de ellenintézkedéseket vezethet be.
Két évig korlátozza az új EU-tagok állampolgárainak munkavállalását Hollandia -jelentette be Aart Jan De Geus Budapesten. A holland munkaügyi miniszter szerint ugyanakkor már egy év után hatástanulmányokat végeznek, melyek után könnyítésekről dönthetnek.

A többiek miatt

A korlátozások értelmében külföldi csak akkor kaphat meg egy állást, ha az adott munkahelyre nincs holland jelentkező. Ennek vizsgálata akár 2-3 hónapig is tarthat, de az új tagállamok polgárainál ezt az időt néhány hétre kívánják rövidíteni - mondta el budapesti tárgyalásain De Geuss.

A korlátozást azért alkalmazzák, mert kedvezőtlen a munkanélküliségi mutató Hollandiában, sok munkahely szűnik meg - mondta el a miniszter. Szerepet játszott a döntésben az is, hogy több más tagállam szintén korlátozó intézkedéseket kíván bevezetni.

Nem lesz problémaexport

Burány Sándor munkaügyi miniszter a korlátozások versenyképességet csökkentő hatásaira hívta fel holland kollégája figyelmét. Mint mondta, Magyarországnak nem célja "a szociális problémák exportja, a szociális turizmus segítése". Ugyanakkor minél több tagállamban kívánja elérni tehetséges, nyelveket beszélő állampolgárai szabad munkavállalását.

A tagállamok döntései nem az előzetes ígéretek szerint alakulnak, s ez csalódottságot okoz Magyarország számára, s felveti a viszonosság kérdését - tette hozzá Burány. A jelenlegi munkavállalási lehetőségekhez képest ugyan a legtöbb tagállam bővítést tervez, de nem a kívánt mértékben - utalt rá a magyar munkaügyi miniszter.