Benedek
-4 °C
5 °C

A buzizó Buttiglione lemond EU-biztosi jelöltségéről

2004.10.30. 13:14
Visszalép jelöltségétől az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi és biztonsági biztosi posztjára pályázó Rocco Buttiglione. Az európai ügyek olasz minisztere szombaton Rómában tartott sajtókonferenciáján hangsúlyozta: azért áll félre, hogy megalakulhasson a José Manuel Durao Barroso vezette bizottság.
Kész lemondani európai uniós biztos-jelöltségéről Rocco Buttiglione, az ultrakonzervatív nézetei miatt viták kereszttűzébe került olasz politikus. Buttiglione, az európai ügyek olasz minisztere szombaton Rómában tartott sajtókonferenciáján hangsúlyozta: azért áll félre, hogy megalakulhasson a José Manuel Durao Barroso vezette bizottság, amelynek egyúttal sok sikert kívánt.

Az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi és biztonsági biztosnak jelölt politikus köszönetet mondott Silvio Berlusconi miniszterelnöknek és az egész olasz kormánynak a bizalomért és a támogatásért.

Az EP frakciók további változtatásokat akarnak

Nem elég az Európai Parlament két legnagyobb frakciójának, a néppárti és a szocialista csoportnak Rocco Buttiglione olasz Európai Bizottsági biztosjelölt távozása, más változásokat is követelnek a leendő Barroso-bizottságban.

Buttiglione távozása nem jelenti azt, hogy minden nehézség megoldott - jelentette ki szombaton Hans-Gert Pöttering, a néppárti csoportelnöke. A frakció által kiadott közlemény szerint szükségesnek ítélnek további változásokat mind a biztosjelöltek, mind pedig a tárcát elosztása terén.

Ugyancsak elégedetlenségének adott hangot Jan Marinus Wiersma, a szocialista csoport alelnöke, aki hangsúlyozta: "Vannak más biztosok is, akikkel kapcsolatban erős fenntartásaink vannak."

Mérsékeltebben fogalmazott viszont Graham Watson, a liberális csoport vezetője, aki szerint a tervezett EU-bizottság szélesebb körű átalakítása "nehéz helyzetbe hozná Barrosót mind a tagállamokkal, mind pedig saját bizottsági társaival szemben."

Közben az EU-bizottság szóvivője közölte, hogy José Manuel Durao Barroso kijelölt bizottsági elnök tudomásul vette Buttiglione visszalépését, de nem kívánja azt kommentálni. A szóvivő szerint Barroso "továbbra is rendkívül aktív, hogy mielőbb bemutathasson egy új csapatot, amely elnyerheti az Európai Parlament képviselőinek széleskörű támogatását." A homoszexualitás bűn

Buttiglione október 11-i brüsszeli meghallgatásán bűnnek nevezte a homoszexualitást és a nők szerepét a gyermekszülésre és a családi háttér biztosítására korlátozta és ezért az Európai Parlament polgári jogokkal foglalkozó bizottsága elutasította jelöltségét. Barroso egészen szerdáig ragaszkodott személyéhez, de végül az utolsó pillanatban a bizottságáról való szavazás elhalasztását kérte az Európai Parlamenttől attól tartva, hogy a testület nem ad bizalmat neki.

Az Európai Alkotmány aláírását követően Berlusconi bejelentette, hogy hajlandó elállni Buttiglione biztosi jelölésétől, de a politikus valószínűleg továbbra is kabinetjének tagja marad.

Persona non grata

Lehetséges, hogy az Európai Parlament akkor sem szavazza meg az új Európai Bizottságot, ha Rocco Buttiglionét az igazságügyi helyett más tárcára jelöli José Manuel Durao Barroso, a Bizottság kijelölt elnöke - mondta Lévai Katalin szombaton Egerben. "Én úgy gondolom, hogy a zöldek, a liberálisok és a szocialisták számára Buttiglione személye és nézetei elfogadhatatlanok, akármilyen tárcát is kap" - mondta az EP szocialista frakciójának magyar képviselője, aki az EU információs kampányának keretében látogatott a hevesi megyeszékhelyre.

Lévai Katalin szerint lehetséges, hogy a magyar energiaügyi biztosjelöltet, Kovács Lászlót - akinek jelölése ellen a zöldek és a liberálisok emeltek kifogást - más tárca vezetésével bízzák meg.

A szocialista képviselő felhívta a figyelmet arra: először történt meg, hogy az EP nem engedte megalakulni az EU kormányát, ami azt jelenti, hogy "a nagy erőpróba nyertesévé az EP vált". Úgy vélte, az Európai Parlament bebizonyította, hogy "nem egyszerűen fejbólogató Jánosokból áll akik egyszerűen aláírnak, elfogadnak mindent és mindenkit, hanem képesek arra, hogy akár megbuktassanak egy kormányt (...) addig amíg az nem tud olyan jelölteket állítani ami elfogadható".