Piroska
-2 °C
5 °C

Az Európai Néppárt kicseréltetné Kovácsot is

2004.10.31. 21:05
Az Európai Parlament legnagyobb pártja nem elégszik meg azzal, hogy Rocco Buttiglione jelölését visszavonta az olasz kormány. Az Európai Néppárt ragaszkodik Kovács László magyar EU-biztos és a lett Ingrida Udre jelölésének visszavonásához is, ellenkező esetben nem szavazza meg az új Európai Bizottságot. Kovács az egyik kereskedelmi televíziónak azt nyilatkozta, alkalmasnak tartja magát energiaügyi biztosnak, s szíve szerint nem cserélne EU-s tárcát.
Az Európai Néppárt vezetőségének egyik tagja szerint "semmiképp sincs az összes probléma megoldva" azzal, hogy Rocco Buttiglione helyére mást jelöl Silvio Berlusconi kormánya.

Félreállt Buttiglione

Az ókonzervatív nézetei miatt a támadások középpontjába került Rocco Buttiglione szombaton jelentette be, hogy visszalép EU-biztosi jelöltségétől. Az európai ügyek olasz minisztere Rómában tartott sajtókonferenciáján hangsúlyozta: azért áll félre, hogy megalakulhasson a José Manuel Durao Barroso vezette bizottság, amelynek egyúttal sok sikert kívánt.

"A politikus kötelessége, hogy olyan felelősséget is vállaljon, ami nem az övé, ha az a közösség javát szolgálja" - jelentette ki Buttiglione. A történész-vallásfilozófus magát olyan "ártatlan áldozatnak" nevezte, mint akiket az emberi közösségekben időszakosan feltámadó megtisztulási vágyból indíttatva kiválasztanak, hogy rájuk hárítsák minden hibájukat és bűnüket. "Ez alkalommal engem választottak ki erre a feladatra, de nem panaszkodom" - mondta. Franco Frattini külügyminiszter lehet Olaszország új biztosjelöltje az Európai Bizottságba a vasárnapi olasz lapok egybehangzó értesülései és értékelései szerint.

A néppárt a magyar és lett biztost is lecserélné

A kereszténydemokrata-konzervatív képviselőket tömörítő Európai Néppárti EP-frakció vezetőségének tagja, Armin Laschet a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak vasárnapi számában úgy nyilatkozott, az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciója csak akkor tudja megszavazni az új összetételű Európai Bizottság új névsorát, ha Kovács László és a lett Ingrida Udre jelölését is visszavonják.

José Manuel Barroso, az új brüsszeli bizottság kijelölt elnöke szerdán az Európai Parlamentben nem terjesztette elő szavazásra az eredeti névsort, mert nyilvánvalóan attól tartott, hogy személyi kifogások miatt a parlament nem szavazná meg a listát, vagy csak minimális többséget kapna.

Kapjon-e új tárcát Kovács?

A viták az olasz biztosjelölt, Rocco Buttiglione személye körül csúcsosodtak ki, de felkészültsége miatt mások mellett bírálat érte Kovács Lászlót, az energiaügyi feladatok ellátására felkért magyar politikust is. Martin Schulz, az európai szociáldemokratákat, szocialistákat tömörítő frakció német elnöke a Frankfurter Rundschaunak Buttiglione visszavonulása előtt adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy "Kovácstól senki sem vitatta el: alapvetően alkalmas biztosi posztra. Az kétségtelenül kérdéses, hogy a legalkalmasabb-e az energiaügyek feladatkörére".

Horn Gyula volt miniszterelnök a köztévének nyilatkozva vasárnap úgy vélte, hogy ideális volna, ha Kovács László egy másik biztosi posztot kapna. "Egy másik biztosi posztot, ami közelebb áll az ő felkészültségéhez, szakismeretéhez, iskolázottságához, (...),tapasztalataihoz" - mondta Horn Gyula a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A volt kormányfő ezzel arra a kérdésre válaszolt: mi előnyösebb Magyarország presztízsének, ha az energiaügyekért felelős biztosnak jelölt Kovács László újra nekivág megbízatása megszerzésének, ha kér, illetve kap egy másik lehetőséget, vagy a hazai politikai életben folytatja munkáját.

Továbbra is Kovács a magyar biztos-jelölt

Kovács László az egyik kereskedelmi televíziónak azt nyilatkozta, alkalmasnak tartja magát energiaügyi biztosnak, s szíve szerint nem cserélne EU-s tárcát. A politikus ugyanakkor kijelentette, hogy kész tárcát cserélni, ha az Európai Bizottság elnöke így döntene. Batiz András kormányszóvivő , a Magyar Rádió tudósítása szerint kijelentette, továbbra is Kovács László a magyar EU-biztos jelölt.

Korlátozott átalakítást akarnak

Csupán korlátozott átalakítást várnak a José Manuel Durao Barroso vezette Európai Bizottság összetételében az észak-európai és balti államok kormányfői, akik vasárnap Stockholmban találkoztak.

Anders Fogh Rasmussen dán és Indulis Emsis lett ügyvezető kormányfő egyaránt elutasították azt az elképzelést, hogy az általuk delegált, az Európai Parlament által szintén bírált biztosjelölteket leváltsák. Mindketten emlékeztettek arra, hogy Mariann Fischel Boelt, mezőgazdasági biztosjelöltet, illetve Ingrida Udre adóügyi biztosjelöltet egyaránt elfogadta az EP illetékes bizottsága.