Benedek
-4 °C
5 °C

Botránnyal kezdte első munkanapját a Barroso-bizottság

2004.11.22. 17:00
Múltját magyarázó levelet kellett küldenie az Európai Bizottság francia tagjának első munkanapján az Európai Parlament képviselői számára; az ügy azt vetíti előre, hogy a brüsszeli testület múlt heti kinevezése ellenére a személyi viták napirenden maradnak, és ez a háromhetes késlekedés után tovább hátráltathatja a kulcsfontosságú európai uniós intézmény gördülékeny munkáját.
A José Manuel Barroso vezette bizottság alelnökét, Jacques Barrotot, a közlekedési portfólióért felelős francia politikust az utóbbi napokban sorozatos támadások érték egy évekkel ezelőtti pártfinanszírozási botrány miatt, amelynek során csak a köztársasági elnöki kegyelem mentette meg a börtönbüntetéstől.

Barrot múltjának e nem éppen fényes, és mindeddig eltitkolt mozzanatára egy euroszkeptikus brit képviselő hívta fel a figyelmet a múlt héten, méltatlankodó felzúdulást okozva az új bizottság megszavazását megelőző strasbourgi európai parlamenti vitában. Azóta élesen támadták a Jacques Chirac elnökhöz is közelállónak tartott francia biztost az EP szocialista és liberális frakciójából - utóbbi vezetője, a brit Graham Watson lemondásra szólította fel a 67 éves illetékest.

Barroso szóvivője hétfőn bejelentette, hogy Barrot továbbra is élvezi a portugál bizottsági elnök bizalmát, jóllehet Barroso nem bánta volna, ha alelnöke az ügyet rögtön jelölését követően a tudomására hozza. Ezzel együtt úgy véli, a francia biztos kielégítően feltárta és megmagyarázta az esetet, és így nincs akadálya, hogy folytassa bizottsági munkáját, amelyet az elnök szerint kitűnően fog ellátni.

Az új Európai Bizottság tevékenységét eddig is személyi problémák árnyékolták be: két eredetileg jelölt biztost - az olasz Rocco Buttiglionét és a lett Ingrida Udrét - ezek miatt vissza kellett hívni a testületből, hogy az elnyerhesse a képviselők elégséges bizalmát. További biztosok - Neelie Kroes, Mariann Fischer Boel, Peter Mandelson, Kovács László - is kaptak bírálatokat a képviselőktől.

A Barrot-ügy aggodalmat váltott ki az EU tagországaiban is. A külügyminiszterek hétfői brüsszeli ülését megelőzően több résztvevő - köztük például a német Joschka Fischer - úgy nyilatkozott, a tagországok nem örülnének annak, ha újabb személyi ügyek hátráltatnák az EU "kormányának" működését.

A jelenleg Chirac pártjához tartozó Barrot négy évvel ezelőtt kapott felfüggesztett börtönbüntetést - majd elnöki amnesztiát -, mert részesnek találták abban a korrupciós ügyben (korábbi centrista pártjának nem teljesen tisztességes finanszírozásában), amelyben egy bíróság elmarasztaló ítéletet hozott. Barrot most azt állította: azért nem említette ezt bizottság jelölési eljárása során, mert a francia jogszabályok alapján - felmentése nyomán - továbbra is büntetlen előéletűnek minősül.