Alfréd
-3 °C
3 °C

Megszavazták Barroso új bizottságát

2004.11.18. 12:14
Három hétig tartó bizonytalanság után az Európai Parlament nagy többséggel támogatta Jose Manuel Durao Barroso javaslatát az Európai Bizottságra. A volt portugál kormányfő október végén bizottsági javaslata visszavonására kényszerült, három poszton változtatnia is kellett.
Elfogadta Jose Manuel Durao Barroso Európai Bizottságát az Európai Parlament. A képviselők nagy többsége támogatta a főbiztos második javaslatát a bizottságra. A módosított testületre 449-en szavaztak igennel, 149 nem szavazat és 82 tartózkodás ellenében.

Az új bizottság hétfőn, három héttel az eredetileg tervezett időpont után áll munkába. Az új bizottság munkáját egy szintén megszavazásra váró javaslat teheti nehezebbé. Az elképzelések szerint az eddigi kollektív bizalmatlansággal szemben az európai képviselők a jövőben egyénenként is megvonhatnák bizalmukat az európai biztosoktól.

Négy jelöltjét támadták

Barroso három hete kényszerült az eredetileg javasolt Európai Bizottság névsorának visszavonására a négy jelöltjét ért támadások miatt. Az Európai Parlament főleg az olasz Rocco Buttiglione jelölését vitatta, a homoszexuálisokról és a nőkről vallott vállalhatatlan nézetei miatt támadt politikus lemondott a jelöltségről.

Helyére Franco Frattini külügyminisztert jelölte Berlusconi. Frattini megszerezte a parlamenti képviselők támogatását. A lett kormány is megváltoztatta jelöltjét, a korrupció gyanújába keveredett Ingrida Udrét Andris Piebalgs váltotta.

Kovácsról tanácskoztak

Piebalgs az új bizottság tárcaleosztása során az európai képviselőket szintén nem lenyűgöző Kovács László magyar biztosjelölt tárcáját, az energetikát kapta meg. Az első meghallgatásán szakmailag felkészületlennek tartott egykori magyar külügyminiszter az unió adó- és vámpolitikájáért felel majd. Kovácsot a múltjával kapcsolatban felmerült vádak ellenére is alkalmasnak találták második meghallgatásán.

Neelie Kroes, a szintén sokat támadott holland versenyügyi biztosjelölt az új bizottságban is megőrizte posztját.

Utólag az EU tagállamai és az európai képviselők is úgy értékelik, hogy a pár napig az EU alkotmányos válságának tekintett helyzet valójában csak erősítette az uniót. Az eddig súlytalan Európai Parlament az első bizottság megvétózásával fenyegetve demokratikusabbá tette a biztosok jelölésének folyamatát, írja a BBC.