Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Titkos egyezmény az uniós alkotmányról?

2003.10.27. 13:04
Az Európai unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN szeretné elérni, hogy a készülő uniós alkotmány megőrizze eddigi befolyását az EU szervezetén belül, akár a többi intézmény rovására is - adta hírül az EU Observer.
A közösség pénzügyminiszterei még a múlt hónapban Stresában tartottak nem hivatalos megbeszélést. A Financial Times által kiszivárogtatott információk szerint itt egyeztek meg titokban arról, hogyan kellene az ECOFIN érdekeinek megfelelően átrendezni az uniós intézmények közötti erőviszonyokat. Az uniós alkotménytervezet ugyanis több ponton csökkentené a pénzügyminiszterek testületének befolyását.

Költségvetés és euró-szabályok

Az ECOFIN-tanácskozásnak két fő témája volt: az eurózóna 12 országát szabályozó Stabilitási és Növekedési Paktum és az uniós költségvetés.

A pénzügyminiszterek nem értettek egyet az alkotmánytervezetnek azzal a javaslatával, hogy a jövőben az Európai Bizottság az ő beleegyezésük nélkül indíthasson eljárást a stabilitási paktumot megszegő tagállamokkal szemben. Jelenleg ez úgy zajlik, hogy a Bizottság javasolja az eljárást, de annak végrehajtásához az ECOFIN tagjainak minősített többségi döntésére van szükség.

Az eurózóna legfontosabb szabálya az, hogy a közös valutát használó országok költségvetési hiánya nem lépheti át a GDP három százalékát. Jelenleg Franciaotszág, Németország és Portugália nem tudja magát tartani ehhez a feltételhez, ami miatt a franciák ellen már folyamatban van a közösség eljárása.

A pénzügyminiszterek elképzelései szerint fenn kell tartani a jelenlegi erőviszonyokat és nem kellene lehetővé tenni, hogy a Bizottság a paktum megsértése esetén a saját hatáskörében kezdjen intézkedni.

Az Európai Parlament ellen

Az ECOFIN az Európai Parlament jogkörét is csökkentené, elsősorban a költségvetéssel kapcsolatos döntésekben. A parlamentnek csak tanácsadó szerepet szánnak a költségvetés tervezése során, ami éles ellentétben áll az alkotmánytervezetben szereplő tervekkel, miszerint az EP mondaná ki az utolsó szót az unió kiadásaival kapcsolatban. A pénzügyminiszterek fenntartanák a parlamentben az egyhangú döntés szükségességét is a költségvetési kérdésekben, míg az alkotmánytervezet minősített többséget javasol.

Az Európai Parlament képviselőit felháborították a kiszivárgott elképzelések. Inigo Méndez de Vigo, aki részt vett az alkotmánytervezet előkészítésében, úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy ezzel az ECOFIN "az egész eddigi munkánkat akarja megsemmisíteni". Johannes Voggenhuber zöldpárti képviselő, aki szintén tagja volt az alkotmányozó konventnek, egyenesen az európai demokrácia és parlamentarizmus elleni támadásként értékelte a tervet.

Az osztrák pénzügyminisztérium cáfolta a kiszivárgott információkat. "Egy szó sem igaz az egészből" - nyilatkozták a Der Standardnak. A Financial Times viszont arra hivatkozik, hogy munkatársai láttak egy dokumentumot, amely az ECOFIN elképzeléseit részletezi. Az ügyet a kormányközi konferencia mai brüsszeli fordulóján is tárgyalják.