Ágnes
-1 °C
2 °C

Beperelnék Európa pénzügyminisztereit

2004.01.08. 10:26
Jogi lépéseket fontolgat az Európai Bizottság a tagállamok pénzügyminiszterei ellen. A pénzügyminiszterek tanácsa novemberben nem szankcionálta, hogy Németország és Franciaország megsértette az EU egyik alapjának tekintett stabilitási paktumot. A kis tagállamok szeretnék, ha az általános érvényű szabályok valóban mindenkire vonatkoznának.
Jövő héten eldőlhet, hogy jogi lépéseket kezdeményez-e az Európai Bizottság a tagországok pénzügyminiszterei ellen - értesült az euobserver. Az unió vezető testületének haragját az ECOFIN, a pénzügyminiszterek tanácsának tavaly novemberi határozata váltotta ki. Az ECOFIN ugyanis az EB javaslata ellenére sem szabott ki büntetést az euró árfolyamát szabályozó stabilitási paktumot megsértő Franciaországnak és Németországot.

Szellemet és szöveget sértettek

A bizottság jogtanácsosainak szerdán ismertetett álláspontja szerint a pénzügyminiszterek törvényellenesen cselekedtek. Az ECOFIN novemberi döntése "kívül esett a paktum szellemén és szövegén" - hangoztatta a jogi álláspontot ismertető Pedro Solbes, az EB gazdasági főbiztosa, az EU pénzügyminisztere.

Solbes szerint "hasznos lenne" ha az ügyben bírósági döntés születne - írja az euobserver. A bizottság mindenesetre az esetet "komolyan figyelembe veszi általános jövőbeni stratégiája kialakításakor".

A pénzügyminiszterek nem félnek

Charlie McCreevy ír pénzügyminiszter, aki a soros ír elnökség alatt az ECOFIN vezetője is, nem tartja túl komolynak az EB fenyegetőzését. "Kétféle jogi szakvélemény is van" - utalt arra, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa is készül az esetleges perre. Véleménye szerint a stabilitási paktum újratárgyalása előtt "le kéne csillapodni".

Az ECOFIN döntése annak idején leginkább Ausztriát és Hollandiát háborította fel. A holland pénzügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint országa "figyelemmel kíséri" a fejleményeket. Gerrit Zalm holland pénzügyminiszter szerint nem kizárt, hogy Hollandia önállóan is pert kezd a paktumot megsértő franciák és németek ellen.

Ne legyenek egyenlőbbek

A Reuters értesülései szerint az EB maga is megosztott a jogi lépéseket illetően. A nagyobb tagállamok biztosai lazábban kezelnék a kérdést, a kis tagállamok képviselői - akik szeretnék, ha a nagyokra is vonatkoznának az elvileg általános érvényű szabályok - viszont a per mellett kardoskodtak.