Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Drágának tartja az Eurofightereket az osztrák ellenzék

2005.04.28. 10:53
Korrupciót gyanít az Eurofighter típusú vadászgépek beszerzése körül az osztrák ellenzék. A szociáldemokraták sokallják az osztrák légtér védelmét ellátni nem bíró tizennyolc vadászgépért az 5,63 milliárd eurós vételárat és gyanúsnak tartják, hogy a gyártó országokon kívül csak Ausztria rendelt a vadászgépből.

Pénzkidobásnak tartja az osztrák ellenzék a kormány terveit tizennyolc Eurofighter típusú vadászgép beszerzésére. Az osztrák légierő 5,63 milliárd euró értékben vásárolna az Ausztrián kívül kizárólag a négy gyártó országban eladott vadászgépekből. Az ellenzék rekordméretű pénzkidobásnak tartja az üzletet, mivel a tizennyolc gép nem képes a teljes osztrák légtér védelmének ellátására.

Ezt maga Wolfgang Schüssel kancellár is elismerte. Ugyanakkor a kormányfő szerint "a semleges Ausztria nem válhat nem semleges országok szabad prédájává", és az Eurofighter egy "nagyszerű berendezés".

Az osztrák kormány eredetileg huszonnégy vadászgép beszerzését tervezte, ezt politikai döntéssel lecsökkentették.

Alfred Gusenbauer, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője szerint nem csak az 5,63 milliárd euró kidobott pénz, de a gépek későbbi fenntartása és a pilóták kiképzése is további eurószázmilliókat emészt fel. Gusenbauernek az is gyanús, hogy a négy gyártó országon kívül kizárólag Ausztria rendelt a vadászgépből, ezért arra gyanakszik, valaki profitál az üzleten.

A kancellár eltúlzottnak nevezte az ellenzék által megjelölt járulékos költségeket, és "relatívnak" a hatékonyság elégtelenségével kapcsolatos aggodalmakat. Mint mondta, kormánya akkor is kitart a beszerzés mellett, ha döntése népszerűtlen.