Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Liechtenstein nem akadékoskodik tovább

2003.11.12. 14:41
Hosszas huzavona után kedden Liechtenstein, Norvégia és Izland aláírta az Európai Gazdasági Térséget (EGT) az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó tíz országgal kibővítő szerződést. Még mindíg nem sikerült azonban megoldani a Liechtenstein, Csehország és Szlovákia közötti vitás kérdést, amely egy hónappal ezelőtt megakadályozta az aláírást.
Az EGT-nek jelenleg a 15 EU-tagállam mellett Norvégia, Izland és Liechtenstein a tagja, de az unió bővítésével egyidejűleg bekerülnek ebbe a térségbe az új tagállamok is. Ennek értelmében a csatlakozók is élhetnek az unión kívüli három EGT-tagország területén az EU egységes belső piaca által kínált előnyökkel, mivel a térségben a mezőgazdaságot és a halászatot kivéve ezek érvényesülnek. Ráadásul ez a három ország a szerződés értelmében multilaterális alapon, Norvégia pedig kétoldalú szinten is támogatást nyújt majd a 10 új EU-tagnak, amelyekből Magyarország a 2004 május elsejével kezdődő öt éves időszakban összesen 135 millió euró, azaz évi 27 millió euró támogatásra jogosult.

Történelmi sérelmek

Az EGT bővítési egyezmény aláírása
Fotó: EPA/Arno Balzarini
Az EGT bővítési egyezményét kedden látta el kézjegyével a három ország külügyminisztere Liechtenstein fővárosában, Vaduzban. Az aláírásra annak ellenére került sor, hogy időközben nem oldódott meg az a vita, amely a hercegséget Csehországgal és Szlovákiával szembeállította, és ami miatt az október közepére tervezett eredeti csatlakozási ceremónia az utolsó pillanatban elmaradt.

Liechtenstein ugyanis jogtalannak tartja, hogy a II. világháborút követő Benes-dekrétumok alapján elkobozták állampolgárainak csehszlovákiai javait, egy kalap alá véve őket a németekkel és az osztrákokkal. Liechtenstein arra hivatkozik, hogy 200 éve önálló állam, s mindkét világháborúban semleges volt, ezért az elkobzott javak visszaadását követeli. A tét nem kicsi: alapvetően olyan ingatlanokról van szó, amelyek a liechtensteini hercegi család birtokában voltak, s amelyek területe Csehországban és Szlovákiában meghaladja a 700 négyzetkilométert - ez négyszerese az egész hercegség területének.

Mellékletbe a vitával

A csatlakozási szerződéshez ezért most olyan mellékleteket csatoltak, amelyek ismertetik a szembenálló felek álláspontját. A liechtensteini kormány szóvívője közölte: folytatják a megbeszéléseket Prágával és Pozsonnyal abban a reményben, hogy néhány hónapon belül közös álláspontra juthatnak.

Azt, hogy a vitát megkerülve végül megszületett az EGT bővítéséről a megállapodás, elégedetten nyugtázta mind az Európai Bizottság, mind a Ernst Walch liechtensteini külügyminiszter. Mint mondta, olyan lépésről van szó, amely megerősíti Liechtenstein európai kapcsolatrendszerét és az egész ország hasznot húz a bővülést követő gazdasági fellendülésből. A most aláírt megállapodás az uniós csatlakozási szerződéssel egyidejűleg, 2004. május elsején lép életbe.