Emőke
-4 °C
9 °C

Korrupciós paranoia: célpontban az uniós információs pontok

2003.11.03. 15:53
Felháborodást keltett az Európai Unió több tagállamában, hogy az Európai Bizottság nem akarja tovább finanszírozni az uniós információs pontok működtetését a jelenlegi tagállamokban. Az indok: nem biztonságos az erre kiutalt pénzek útja.
Az Európai Bizottság az Info-Points Europe (IPE) hálózaton belül több, mint 270 információs irodát működtet az EU jelenlegi tagállamaiban, amelyek évente 20000 eurós támogatást kaptak költségeik fedezésére. A múlt hónapban azonban úgy döntött a testület, hogy ez az összeg jövő januártól nem folyósítható tovább, és erről levélben értesítette az érintetteket.

Lenyúlható?

A döntést a Financial Times szerint azzal indokolja a Bizottság, hogy a közvetlen támogatás folyósítása nem biztonságos és nem is szabályos. A legújabb uniós pénzügyi rendelkezések ugyanis tiltják, hogy a közösség általános költségek fedezésére utaljon ki támogatást: azt csak konkrét projektekre lehet megpályázni.

Mint egy uniós tisztviselő a brit pénzügyi napilapnak elmondta, az információs irodák némelyike már tizenöt éve feltétel nélkül kapja a támogatást. A Financial Times értékelése szerint részben az Eurostat-ügy hozadéka a döntés, a Bizottság ugyanis nem szeretné, hogy még egyszer ehhez hasonló visszaélések fordulnának elő a közösség pénzeivel.

Rossz döntés a lehető legrosszabbkor

Több európai politikus viszont felháborodott a döntésen. Az EU Observer internetes portál szerint Joschka Fisher német külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a Bizottságnak át kellene gondolni a dolgot, mert "nevetséges" elképzelés, hogy pont 2004-től szüntessék meg a támogatást, amikor 25 tagúra bővül a közösség, elfogadják az új alkotmányt és európai parlamenti választások lesznek, ami miatt az eddigieknél is nagyobb szükség lenne az uniós tájékoztatásra. Ezért azzal a kéréssel fordult Antonia Vitorinohoz, a döntésért felelős európai biztoshoz, hogy a központok érdekében rugalmasabban alkalmazzák az unió pénzügyi rendelkezéseit.

Noelle Lenoir, Franciaország uniós ügyekért felelős minisztere szerint a döntés nagyon "ügyetlen" próbálkozás a probléma megoldására. Az EU Observer szerint ő főleg azt kifogásolta, hogy pont egy olyan időszakban hoz ilyen rendelkezést a Bizottság, amikor egyébként is sokan kritizálják a pénzügyek átláthatóságának hiánya miatt.

Azt, hogy a jövőben hogyan finanszírozzák az EIP-hálózathoz tartozó információs pontokat, szerdai ülésén vitatja meg a Bizottság.

Magyarország: a helyzet változatlan

Az IPE-hálózathoz tartozó magyarországi információs pontokat nem érinti a finanszírozással kapcsolatos vita, mivel azok nem részesülnek közvetlen bizottsági támogatásban. Mint azt az Index megkeresésére Galambos Judit, a Külügyminisztérium EIP-referense elmondta, ezeket nálunk a minisztérium támogatásával hozták létre és működtetik az önkormányzatok, és ez az uniós csatlakozás után sem változik meg.