Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az Európai Központi Bank

2003.09.19. 14:22
Az EKB az Európai Unió központi pénzügyi szerve, közös pénz, az euró kibocsátója. Minden tagállamban önálló jogi személyiséggel bír és azok nemzeti bankjaival együtt alkotja és irányítja az Európai Nemzeti Bankok Rendszerét, az EKBR-t.

A rendszer legfontosabb feladata a közös valuta működtetése és stabilitásának megőrzése. Az EKBR ennek megfelelően alakítja ki és hajtja végre az EU közös pénzügyi politikáját, bonyolítja a közösség devizaügyleteit és kezeli a tagállamok devizatartalékát, valamint gondoskodik a fizetési rendszerek zavartalan működéséről.

A bankot ötmilliárd ECU tőkével alapították, amelyet a közösség tagállamai jegyeznek lakosságuk és bruttó nemzeti össztermékük uniós részarányának megfelelően.

A bank két fő döntéshozó szerve a Kormányzótanács és az Igazgatótanács. A Kormányzótanácsot az Igazgatótanács tagjai és a valutaunióban teljes joggal résztvevő országok jegybankjainak vezetői alkotják. Ez a testület szabja meg az EKBR működésének irányvonalát és hozza meg a legfontosabb döntéseket. Az Igazgatótanács tagjai az EKB elnöke, alelnöke és négy olyan tag, akiket nyolc évre választanak a tagállamok elismert pénzügyi szakemberei közül a Tanácsnak az Európai Parlamenttel és az EKB Kormányzó Tanácsával folytatott konzultációt követően tett ajánlására, a tagállamok egyetértésével. Az Igazgatótanács elnöke és alelnöke egyben az EKB elnöke is.

A Kormányzótanács évente legalább tíz alkalommal ülésezik. Minden tag egy szavazattal rendelkezik kivéve a tőkével kapcsolatos kérdéseket, amelyekben az EKB jegyzett tőkéjének megfelelő arányban szavaznak a tagállamok nemzeti bankjainak vezetői, a végrehajtó bizottság tagjai pedig nem rendelkeznek szavazati joggal. Ha egy ilyen döntésben minősített többségre van szükség, akkor annak elfogadásához a részvényesek felének és a jegyzett tőke kétharmadával rendelkező tagoknak a szavazatára van szükség.

Az EKB döntéshozó testületének harmadik szintje az Általános Tanács. Ennek tagja az EKB elnöke, alelnöke és minden tagország jegybankjának a vezetői. Ez a testület dönt azokban a kérdésekben, amelyek a valutaunión kívüli országokat érintik, például ezen országok nemzeti valutájának viszonyát a közös pénzhez.

A bank tevékenységét fölött az Európai Bíróság ellenőrzi és a bank maga is indíthat eljárást a Bíróság előtt. Az EKB és adósai illetve hitelezői vagy bármely más személy közötti vitás ügyekben az érintett tagállam bíróságai járnak, de bizonyos esetekben ilyenkor is az Európai Bíróság az illetékes.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?