Dömötör
-1 °C
14 °C

Politikusok bírálják az Európai Központi Bankot

2005.05.02. 12:09
Németország és Olaszország ismét erősen bírálta az Európai Központi Bankot, mert az kamatpolitikájával nem segíti a gazdasági problémák megoldását.
Egy berlini sajtótájékoztatón a német gazdasági miniszter, Wolfgang Clement az Európai Központi Bankot (ECB) úgy fogalmazott, hogy a bank politikája nem tükrözi a német érdekeket.

Rómából még ennél is keményebb kritika érte az EKB-t: Silvio Berlusconi azt nyilatkozta, hogy az európai jegybank pénzügyi politikája miatt cégek mennek csődbe, s hogy a banknak meg kellene változtatnia destruktív politikáját.

Az olasz miniszterelnök a szenátusi bizalmi szavazás előtt védte meg új jobboldali kormányának programját, és ezt az alkalmat felhasználva bírálta az Európai Központi Bank politikáját, az olasz gazdasági gondokért felelőssé téve az EKB-t.

Az EU-szabályok szerint a központi bank felelőssége az inflációt ellenőrzés alatt tartani. Az irányadó kamatot az EKB 2003 júniusa óta 2 százalékon tartotta, időközben azonban az euró 16 százalékkal erősödött a dollárral szemben, így az európai export jóval kevésbé kifizetődő.

A bankot kormányzó 18 tagú testület szerdán ülésezik, s elemzők szerint a bírálatok ellenére nem változtat politikáján. Április végén a Reuters által megkérdezett 72 gazdasági szakértő egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy a bank változatlanul, 2 százalékon hagyja a kamatot.

A németek április végén 2005-ös gazdasági növekedési előrejelzésüket 1,6-ról 1 százalékra módosították. A harmadik legnagyobb európai gazdaság, az olasz is krízishelyzetben van, a vállalkozói bizalom rekordmélységbe süllyedt áprilisban.