Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elapadnak az uniós agrártámogatások?

2004.11.02. 11:46
Az európai bizottság végső becslése szerint közel negyedmilliárd euró jut a 25 tagállam agrárpiaci támogatására, ami jelentősen elmarad a tervezettben szereplő 925 millió eurótól. Mivel a kompenzációs összeget a tervezett szerint határozták meg, a támogatás drasztikus csökkentésével Magyarország kevesebb pénzt kaphat az Uniótól, mint a csatlakozás előtt.
Megvan a végső európai bizottság becslés, 228 millió euró lesz a 25 tagállamra jutó agrárpiaci támogatás 2005-ben - csaknem háromnegyeddel kevesebb, mint az eredeti tervezet szerint - közölte a Bruxinfóval Michaele Schreyer költségvetési biztos.

Egymilliárdról

Az uniós mezőgazdasági támogatások e rubrikáját csak október végére tudja biztosan kitölteni a költségvetési javaslatokat előkészítő Európai Bizottság, mert az agrárpiaci változások, a különböző valuták értékének ingadozása és más tényezők miatt az első költségvetési tervezet benyújtásakor egyszerűen még nem lehet tudni, hogy mennyit kell költeni agrárpiaci támogatásra jövőre.

A végső becslés a múlt héten készült el egy úgynevezett módosító levél formájában, amelyet hivatalosan ezen a héten juttatnak el a Tanácshoz és az Európai Parlamenthez. Mint Michaele Schreyer költségvetési biztos a Bruxinfónak elmondta, a végső adat 228 millió euró (a 25 államnak). A legelső tervezetben még 925 millió euró szerepelt, a végső javaslat tehát majdnem háromnegyedével kevesebb.

Ennek a változásnak főleg az új tagállamok nem örülnek, hiszen a Koppenhágában 2002-ben elfogadott csatlakozási szerződés igen érzékeny és finom egyensúlyú csomag, amelynek ha egy tényezője megváltozik, más elemeket is módosítani kellene - kellene, de nem lehet, mert a szerződést már aláírták és ratifikálták.

Komoly gond

A legnyilvánvalóbb probléma a kompenzációs kifizetésekkel van. Ezeket az új tagállamok azért kapják egy átmeneti ideig, hogy véletlenül se kerüljenek rosszabb költségvetési helyzetbe, mint tagságukat megelőzően. A kompenzáció összegét előre kiszámolták évről évre, nem számolva azzal - hiszen nem is lehetett -, hogy a költségvetési pozíció esetleg más lesz, mint akkor várták - például azért, mert egy állam kevesebb agrárpiaci támogatásban részesül, mint eredetileg gondolták.

Új tagállambéli diplomaták elismerik, hogy ezzel a problémával nemigen lehet mit kezdeni, hiszen a csatlakozási szerződés fix dokumentum, amelynek számait ma már nem lehet módosítani. Egy illetékes rámutatott, hogy ez igazából elkerülhetetlen volt, mert a költségvetésnek több olyan eleme is van, amelyek idővel változhatnak: például a valós strukturális kifizetések attól függenek, hogy egy állam milyen ügyesen költi el a támogatásokat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Magyarországot mekkora veszteség éri az agrárkifizetések csökkenésével, az illetékesek még csak most számolják. A Bizottság egyébként hivatalosan nem is küldte még el az új számokat tartalmazó módosító levelet a Tanácsnak.